Oliver Ivanović. Žrtva zamrznutog konflikta. I za života i danas…

0
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Šesnaestog januara proći će tačno dve godine dana od kada je ubijen Oliver Ivanović.

Dve godine su, dakle, prošle od onih užasno otrežnjujućih reči koje su se mogle čuti tih dana – da je Oliver Ivanović bio bezbedniji u kosovskom zatvoru nego na srpskom severu. Bila je to vest koja je zapretila da će promeniti mnogo toga u odnosu Beograda i Prištine, u odnosu Srba i Albanaca na Kosovu, na kraju krajeva i između Srba i Srba… Za ove dve godine u javnost su plasirane različite teorije, da je to bio pucanj u sve Srbe i državu Srbiju, da je on žrtva Albanaca koji žele to da iskoriste da bi svojom čizmom zakoračili na srpski sever, do toga da je stradao od srpske ruke. Svaka plasirana teorija otvarala je sve više nedoumica.

Pretnje koje je dobijao pre ubistva, automobil koji mu je zapaljen, svedočenja najbližih da je danima pred ubistvo bio uznemiren, ni tada, pa ni sada, kao da nisu imali težinu. Oliver Ivanović i kao žrtva zločina našao se u tom vakuumu zamrznutog konflikta, baš kao što je bio za života – politički zatvorenik zbog klimavih optužbi koje su čak i svedoci ismejavali, postao je „slučaj“ zarobljen u toj crnoj rupi bezvlašća u kojoj država Srbija nema institucionalnu kontrolu na teritoriji na kojoj je izvršen zločin, ali ima odgovornost da taj zločin razotkrije do poslednjeg detalja; baš kao što kosovske institucije imaju formalnu nadležnost koju koriste sa limitiranim operativnim mogućnostima.

Predistražni postupak u Srbiji i dalje traje dok je tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu u decembru prošle godine.

Optužnica je podignuta pred pune dve godine od ubistva srpskog političara i pred istek jednogodišnjeg roka o pritvoru bez optužnice za Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, koji su uhapšeni u novembru 2018.

Pre podizanja optužnice, u javnosti je figuriralo sedam imena osumnjičenih – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević (u pritvoru), zatim Dragiša Marković, policajac koji je pušten iz pritvora u februaru prošle godine, bivša bliska saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, Rade Basara – još jedan policajac – istražitelj, kao i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić i Ž. B. koga su srpski zvaničnici identifikovali kao šefa operative Kosovske policije za Region Sever, Željka Bojića, što do sada nisu potvrdili kosovski istražni organi.

U optužnici se navodi da je u Olivera Ivanovića pucano u 8.10 časova, iz automobila „opel astra“, u pokretu, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima. Pucano je sa šest hitaca, vatrenim oružjem kalibra 9 mm.

„Insajder“ je, na osnovu uvida u optužnicu, objavio da tužilaštvo u Prištini smatra da je ubistvo izvršeno „iz političkih motiva i od strane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića“. Radoičić nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan.