Oland podržao Makrona: “Da osiguramo da ne pobedi Le Penova”

0
EPA-EFE/Mohammed Badra

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je birače da podrže predsednika Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora u zemlji, ističući da je podrška aktuelnom predsedniku najbolji način “da se osigura da Marin Le Pen ne pobedi”.

Makron i Le Pen suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 24. aprila, a ankete ukazuju na mnogo neizvesniju trku nego 2017. godine, kada je Makron lako pobedio.

„Ja sam bivši predsednik i znam da je za izbore ove važnosti ključna Francuska, njena kohezija, njena evropska budućnost i njena nezavisnost. Zato pozivam Francuze da glasaju za Emanuela Makrona“, rekao je Oland za televiziju TF1, a prenosi N1, pozivajući se na AFP.

Glasanjem za Makrona će se osigurati da Marin Le Pen ne pobedi, dodao je.

Samo devet dana do dana izbora, ankete javnog mnjenja pokazuju da je Makron ispred svog krajnje desnog rivala, iako sa mnogo manjom razlikom od 24 boda nego u 2017.

U poslednjem istraživanju ankete Ipsos-Sopra Steria, Makron je bio na 55 posto, deset bodova ispred Le Pen. Druge ankete ukazivale su na nešto manju razliku.

Makron je bio ministar ekonomije za vreme Olanda, koji je odlučio da se ne kandiduje ponovo 2017. godine, jer se suočio sa vrlo niskim rejtingom.

U prvom krugu, održanom 10. aprila, Makron je osvojio 27,6 odsto glasova, Marin Le Pen 23,41, a kandidat krajnje levice Žan Lik Melanšon 21,95 odsto.