Olakšice za Grčku: Otvaranje prelaza sa Makedonijom, priznavanje testova za decu, fast lajn punktovi…

0
David Crossland / Alamy / Alamy / Profimedia

 (Beta) – Zvanični početak letnje sezone u Grčkoj najavljen je za 14. maj, kada se može očekivati otvaranje graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom, priznavanje antigenskih testova za decu stariju od 10 godina, kao i uvođenje takozvanih fast lajn punktova za prelazak granice vakcinisanih građana, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Do početka zvanične letnje sezone Vlada Grčke omogućila je srpskim državljanima ulazak u Grčku sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana od dana ulaska u tu zemlju.

Deca do pet godina starosti su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test.

Ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, resorno ministarstvo očekuje da će za decu biti uvedene olakšice za ulazak u zemlju posle 14. maja.

Takođe, putnici su u obavezi da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave koji mogu pronaći na sajtu https://travel.gov.gr/#/ i prezentuju ga pri ulasku u Grčku. U slučaju porodičnog putovanja, potrebno je popuniti jedan PLF formular za celu porodicu.

Sve te mere su na snazi do 14. maja, a posle tog datuma Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije očekuje povoljniju epidemiološku situaciju u Grčkoj i mogućnost primene olakšica koje su ranije najavljene.