Oksford potvrdio da je njihova vakcina bezbedna: Simptomi kod ispitanice verovatno nisu izazvani davanjem cepiva protiv kovida-19

0
Foto: Profimedia

Bolest ispitanice zbog koje je nakratko pauzirana treća faza ispitivanja vakcine protiv kovida-19, a koju je razvio Univerzitet Oksford i njihov farmaceutski partner AstraZeneca, verovatno nije izazvana samim davanjem cepiva, piše u dokumentima koje su dobili učesnici, a prenosi Blumberg.

Nezavisne bezbednosne provere vakcine sprovedene su kada su dobrovoljci u oksfordskoj studiji razvili neobjašnjive neurološke simptome, navodi list, uključujući slabost udova ili “promenjen osećaj”, kako piše u informativnom izveštaju za učesnike koje je Oksford objavio na mreži.

“Nakon nezavisne istrage, smatra se da ove bolesti ili nisu povezane s vakcinom ili nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reći da su bolesti povezane s vakcinom ili nisu”, navodi se u pismu. “U svakom od ovih slučajeva, nakon razmatranja nformacija, nezavisni recenzenti su preporučili da se vakcinacija nastavi.”

Ovi detalji više otkrivaju o epizodi prijavljenoj prošle nedelje posle davanja vakcine u Velikoj Britaniji, kao i o podacima o bezbednosti ispitivanja. AstraZeneca i Oksford nastavili su da se suočavaju s pitanjima o ovom događaju koji su sami prijavili javnosti, najavljujući pauzu u trećoj fazi ispitivanja i nezavisnu istragu, a njihova vakcina ostaje na čekanju u SAD, iako je u Evropi studija nastavljena. Ovo je prva indikacija o prirodi bolesti iz Oksforda, što je izazvalo široku zabrinutost zbog bezbednosti vakcine.

Izvršni direktor AstraZeneca Paskal Soriot rekao je ranije da nije jasno da li je učesnica koja je razvila bolest, imala stanje zvano poprečni mijelitis, tj. akutna upala kičmene moždine, nakon što su mediji to objavili kao moguću dijagnozu. Direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Frensis Kolins rekao je pred komitetom Senata prošle nedelje da je ispitivanje zaustavljeno zbog problema sa kičmenom moždinom.

Ovo je drugi put da je osoba koja je učestvovala u studiji AstraZeneca razvila neurološke simptome, što je dovelo do pauze u istraživanju. Kompanija je navela da su nezavisni stručnjaci koji su pratili ispitivanje zaključili da dijagnoza nije povezana s vakcinom.