Oko 500 migranata pokušalo da sruši graničnu ogradu i uđe u Grčku, policija upotrebila suzavac da obije nalet

0
Foto: Beta - AP Photo/Darko Bandic

Sukobi na granici Grčke i Turske izbili su kasno sinoć nakon što je oko 500 migranata pokušalo da sruši graničnu ogradu i uđe u Grčku.

Grčka policija je saopštila da je koristila suzavac da bi odbila nalet migranata južno od graničnog prelaza Kastanies.

Policija je takođe navela da su i turske snage koristile suzavac na grčkoj granici. Sukobi su počeli u dva sata posle ponoći i trajali su dva sata.

Procenjuje se da se oko 2.000 migranata i dalje nalazi na grčko-turskoj granici, nedeljama nakon što je Turska otvorila svoje granice ka Evropi i ohrabrila migrante da pokušaju da pređu u Grčku.

Desetine hiljada ljudi krenulo je prema granici, uprkos insistiranju Grčke da se njena istočna granica, koja je i spoljna granica EU, zatvori. Do pokreta izbeglica došlo je nakon višemesečnih pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granice i dozvoliti milionima izbeglica da uđu u Evropu ako EU ne pruži veću podršku Turskoj u brizi za izbeglice.

EU saopštava da se pridržava sporazuma sa Turskom iz 2016. prema kojem obezbeđuje milijarde evra iz svojih fondova za brigu o više od 3,5 miliona izbeglica iz Sirije koje su u Turskoj.

(Beta)