“Oko 50 odsto stanovnika potencijalno zaraženo koronom…”

0

(Beta-AFP) – Polovina od 59 miliona Južnoafrikanaca potencijalno je zaražena kovid-19, pokazuju studije koje procenjuju da se više hiljada smrtnih slučajeva od virusa ne pojavljuje u zvaničnim podacima.

Ta afrička zemlja, koja je zvanično najviše pogođena koronavirusom i koja je sprovela veliku kampanju testiranja u prvom talasu, registrovala je više od 140.000 dodatnih smrtnih slučajeva od maja 2020. godine, pokazuju podaci Južnoafričkog saveta za medicinska istraživanja (SAMRC).

Vodeća privatna kompanija za zdravstveno osiguranje u zemlji Diskaveri procenjuje da se oko 90 odsto tih smrtnih slučajeva može pripisati koronavirusu, što je 120.000 preminulih.

Prema zvaničnim podacima, u Južnoj Africi je registrovano samo 48.500 preminulih od posledica koronavirusa od oko 1,5 miliona.

U Južnoj Africi je trenutno drugi talas pandemije, izazvan lokalnom varijantom koja je zaraznija. U poslednje vreme krive su se pomerile, broj novih slučajeva pao je na oko 2.000 dnevno u odnosu na više od 20.000 krajem decembra. 

Kampanja vakcinacije je juče počela vakcinama američke kompanije Džonson i Džonson.