“Oklevamo. Ceo svet se vakciniše, i Evropa, a kod nas interesovanje opada”: Plenković o problemima sa imunizacijom građana Hrvatske…

0
Printscreen/YouTube/Andrej Plenković

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da više nije realno očekivati da do kraja juna bude vakcinisano više od 50 odsto građana, jer je opao interes za vakcinisanjem protiv kovid-19.

“Bilo bi važno da svi oni koji žele da se vakcinišu to i učine”, rekao je Plenković na sednici Vlade ističući da vakcina ima dovoljno.

On je naveo da je juče prvom dozom vakcinisano 7.448 osoba, a drugom 45.600 i ocenio da ukoliko takav trend bude nastavljen, neće biti moguće da se ostvari vladin cilj o više od 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

“Nemojte oklevati, ceo svet se vakciniše, cela Evropa se vakciniše. Hrvatska je turistička zemlja, najbolji način zaštite je da budemo što više kao društvo vakcinisani, na taj način ćemo biti privlačniji i sigurniji za dolazak stranih turista”, rekao je premijer.

Prema poslednjim podacima, vakcinisano je više od 1,43 miliona odraslih od njih oko 3,2 miliona, od kojih s obe doze oko 830.000.

U odnosu na prošlu sedmicu, zabeleženo je 42 odsto manje novoobolelih kojih je u poslednja 24 časa 113, dok su preminule tri osobe.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika na 12. mestu među zemljama EU.
Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je danas građane da se vakcinišu u što većem broju i ocenio da je pogrešna kalkulacija onih koji planiraju da se vakcinišu na jesen. On je rekao da se vakcinisanjem na početku leta onemogućava pojava novog talasa virusa.