OI u Tokiju možda neće biti održane ni naredne godine: “Ako situacija ostane ovakva – nije moguće”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori rekao je u razgovoru za japansku nacionalnu televiziju NHK da se OI neće održati ni iduće godine ukoliko se situacija sa pandemijom koronavirusa ne promeni, prenosi N1.

Olimpijske igre je trebalo da budu održane ovog leta, ali su pomerene za godinu dana zbog globalne zaraze.

“Može li se koronavirus staviti pod kontrolu biće najvažniji faktor. To se posebno odnosi na napredak u razvoju ili lečenju vakcinom”, rekao je Mori.

On je dodao da će konačnu odluku doneti Međunarodni olimpijski odbor, a na pitanje da li Igre mogu da se održe ako se ovakva situacija sa koronavirusom nastavi bio je jasan.

“Ako situacija ostane ovakva – nije moguće”, zaključio je Mori.

Organizatori i MOO u više su navrata izrazili uverenje da će se Igre održati, međutim, Međunarodni olimpijski komitet je naglasio da u slučaju nepovoljne situacije, neće biti novog odlaganja, već će OI biti otkazane.

“Za nas bi bilo previše da odgovorimo na svako od ovih hipotetičkih pitanja. Mislim da ova situacija neće trajati više od godinu dana,” istakao je Mori.

Spekulipe se da je za pronalazak vakcine potrebno između šest i devet meseci, a postavlja se pitanje da li mladi sportisti treba da imaju prioritet prilikom vakcinisanja i da li će svi pristati na vakcinu.

“Sada je najvažnije pitanje može li čovečanstvo da pobedi koronavirus,” rekao je Mori.

Nije poznato ni hoće li navijači smeti da prisustvuju takmičenjima, a ni da li će sportisti morati u karantin pre nego što izađu na borilišta.