Oh, izgleda da obnova trga u centru grada može i ovako: U Budimpešti 1.500 kvadrata zelenila, fontana od pirogranita i 54 drveta

2
Foto Profimedia

U maju prošle godine započeta je obnova trga u Budimpešti ispod kojeg se prostire garaža na tri nivoa pod zemljom sa 525 parking mesta, potom mestima predviđenim za parkiranje bicikala i punjačima baterija za električne automobile. U garaži se nalazi i perionica automobila, a krov garaže pokriven je sa 2,5 metra debelim slojem zemlje kako bi se omogućili optimalni uslovi za biljke i stabla.

U drugoj fazi projekta čitav trg je obnovljen na površini od 9.800 kvadratnih metara. Pored asfaltiranih delova, obnovljeni su i okolni delovi spomenika, a na severnom delu pozelenjeni delovi ukrašeni su drvetom života. Herendi drvo visoko 2,8 metra smešteno je u udubljenje, a njegovi plodovi osvetljeni su iznutra.

Ovaj trg nije fascinantan samo zbog svojih dimenzija i tehnologije kojom je opskrbljen, već i dekoracijom u Rotšild maniru, a na južnom delu trga smeštena je replika poznate 130 godina stare fontane u neorenesansnom stilu izgrađena od Žolnai pirogranit keramike otporne na sve vremenske uslove.

Promenade vode do Herendi drveta i fontane koji su okruženi originalnim i jedinstvenim betonskim blokovima. Na trgu se takođe nalaze fontane sa pijaćom vodom, a tri travnate površine zajedno zauzimaju više od 1.500 kvadratnih metara na kojima je posađeno 54 stabala.

2 KOMENTARA

  1. Pametan narod bira dobre političare. Budale biraju ološ. Zato njihiv glavni trg izgleda kao park a naš kao Tjenanmen. Samo demonstranti i tenkovi fale.

Comments are closed.