Ogromna cena bolesti: Kako koronavirus razara i svetsku ekonomiju

0
Beta - AP Photo/Eugene Hoshiko

Uticaj širenja koronavirusa na svetsku ekonomiju danas je postao alarmantniji.

Kineska proizvodnja opala je u februaru više nego što se očekivalo jer su napori za suzbijanje epidemije virusa u toj zemlji ugasili veći deo njene ekonomije, druge najveće u svetu, pokazalo je službeno kinesko istraživanje.

To istraživanje, u vreme kada su berze u svetu pale zbog strahovanja da će se virus još više proširiti, dodaje sve jače dokaze o ogromnoj ceni te bolesti koja se u centralnoj Kini pojavila u decembru i dokaze o njenom ekonomskom uticaju širom sveta.

Mesečni indeks menadžera kupovine koji je izdala kineska agencija za statistiku i industrijska grupacija opao je na 35,7 u odnosu na januar kada je bio 50 na skali do 100, na kojoj brojke ispod 50 ukazuju na usporavanje aktivnosti.

Strahovanje od virusa dovelo je do pražnjenja prodavnica i zabavnih parkova, otkazani su razni skupovi na kojima su se očekivale desetine hiljada ljudi, i drastično su opali trgovina i putovanja.

Uprkos zabrinutosti da može doći do širenja epidemije u Sjedinjenim Državama, predsednik Donald Tramp je branio mere koje su SAD preduzele u petak i nasrnuo na Demokrate koje su dovele u pitanje njegovo postupanje s pretnjom virusa, nazivajući njihovu kritiku novom “prevarom” čiji je cilj da se potkopa njegovo rukovodstvo.

Neke Demokrate kažu da je Tramp mogao delovati ranije i da njegov zahtev za dodatnih 2,5 milijardi dolara za odbranu od virusa nije dovoljan. Oni su rekli da će obezbediti znatno više finansiranja.

Spisak zemalja gde se virus pojavio popeo se na gotovo 60, više od 85.000 ljudi je zaraženo, a broj urmlih je premašio 2.900.

Čak i u izolovanoj, sankcijama pogođenoj Severnoj Koreji, lider Kim Džong Un pozvao je na jače napore u zaštiti od korona virusa i boesti COVID-19 koju on izaziva, rekavši da će biti “ozbiljnih posledica” ako se bolest proširi na njegovu zemlju.

U Kini se smanjuje broj novoinficiranih i jutros je objavljeno da je 427 novih slučajeva bilo za protekla 24 sata, kao 47 slučajeva umrlih. Grad u epicentru epidemije, Vuhan, i dalje prednjači i po razboljevanju i po umiranju.

Južna Koreja, druga najteže pogođena zemlja, prijavila je danas 813 novih slučajeva što je najveći dnevni skok od januara kada je potvrdila svog prvog obolelog, a ukuapn broj je porastao na 3.150.

Dok se nastavlja oboljevanje u Italiji, Francuska i Nemačka takođe imaju porast broja slučajeva, u desetinama.

Šef Svetske zdravstvene organizacije u petak je objavio da je rizik od širenja virusa širom sveta “vrlo visok”, a berze su ponovo pale.

Na Volstritu je indeks “Dau Džons” opao za gotovo 360 bodova, te se ova poslovna nedelja s padom tog indeksa većim od 14 odsto posle nedavnog maksimuma, završila kao najgora na tržištu od 2008, u vreme globalne finansijske krize.

Evropska ekonomija se već ljulja na ivici recesije. Indeks poslovne sigurnosti u Nemačkoj naglo je opao ove nedelje, što sugeriše da neke kompanije odlažu planove za investiranje i širenje poslovanja, a Kina je veliko izvozno tržište za nemačke proizvođače.

Ekonomisti predviđaju da će globalni rast ove godine opasti na 2,4 odsto, što je najsporije od Velike recesije 2009. godine, i niže je od ranijih očekivanja blizu tri odsto.

Za privredu Sjedinjenih Država procene su ove godine spuštene na samo 1,7 odsto rasta koji je 2019. godine bio 2,3 odsto.

Ali, ako COVID-19 postane globalna zaraza – pandemija, ekonomisti očekuju da bi posledice mogle biti mnogo gore od toga, uz upadanje američke i drugih svetskih ekonomija u recesiju.

(Beta)