Oglasio se profesor koji je ošamario učenicu: Histerično je vikala, udario sam je u stanju neuračunljivosti

18
Foto Nedeljnik

Profesor fizike koji je juče ošamario dve učenicu u Sedmoj beogradskoj gimnaziji poslao je pismo redakciji Telegrafa u kojem objašanjava šta se dogodilo.

Profesor je zatražio otkaz iz ličnih razloga, prenosi TV Prva.

Prenosimo njegovo pismo:

“Ovim putem želim da odgovorim na besomučne laži koje su pisane o meni u prethodna 24 sata. Kao profesor i pedagog osećam moralnu obavezu da odbranim svoj ugled i dostojanstvo koje mi je ovim slučajem narušeno.

Dana 18.04.2019. godine za vreme trećeg časa na kojem je rađena analiza kontrolnog zadatka, učenica J.K. je bila nezadovoljna svojom ocenom koju je dobila, u pitanju je ocena jedan. Za dvojku je bilo potrebno da se ima 45 poena, a ona je imala 30 ( kao dokaz prilažem Vam sliku testa).

Svoje nezadovoljstvo izražavala je kroz histeričnu viku, te sam je opomenuo rekavši da ne može tako da se ponaša, nakon čega je učenica sela na klupu i okrenula mi leđa. Na moja upozorenja, ona je odgovarala sa “Niste Vi nikakav čovek ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa”.

Sledi da sam učenicu uputio na razgovor kod direktora, na šta mi se dete unelo u facu i reklo “Ajde izbaci me ako možes” i uštivnuši me, onda se okrenula tako da me je kikom udarila po očima.

U tom trenutku, u stanju neuračunjljivosti, za šta imam dokaz od psihijatra, ja sam je ošamario, te je ubrzo učenik P.P. ustao i tri puta me udario u glavu. Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu.

Da bih sebe i svoju profesiju zaštitio od ovakvih gnusnih laži i manipulacije odlučio sam da protiv J.K. i P.P podnesem krivičnu prijavu i time ću u krivičnom postupku dokazati svoju nevinost, kao i da je moje delanje putem šamara bilo posledica nužne odbrane koja se desila u stanju neuračunljivosti.”

Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa.

18 KOMENTARA

 1. Prava podrazuevaju i obaveze!
  Zlostavljanje je nizi oblik ponasanja….samo ne znam ko je ovde zlostavljač…?
  Idite profesore,ona će svoje nevaspitanje,nekulturu i nerad platoti životu,on nikad ne ostaje dužan,nikom…..

 2. Da je moja ćerka u pitanju, i da se tako ponašala, odvela bih profesora na piće da ga častim! Ali moja deca od malena znaju kako se treba ponašati prema roditeljima, starijima i nastavnicima! Sve potiče iz kuće i porodice! Raspad ovog društva je krenuo iz porodice! I biće sve gore!

 3. Pravda za profesora!Deca nisu kriva,roditelj koji je vaspitao to dete treba da snosi odgovornost.

 4. Secam se vremena kad smo mi bili mladji i kako su nam profesori predstavljali autoritet. Mislim da smo postali dobri ljudi. Roditelji koji podrzavaju svoju decu u njihovom bahacenju su sledeci koji ce dobiti batine od svoje dece. Ja imam dvoje dece i raspitivala sam se da li postoji mogucnost da se uvede u skole drustveno koristan rad. Mislim da bi im to bilo vrlo znacajno u pauzi dok su na drustvenim mrezama. Protiv bilo kakvog nasilja sam ko god da je u pitanju, ali sam isto tako da se dan dece toliko ispuni korisnim stvarima da bi bili spremni za rad u buducnosti

 5. Deca i njihova prava … Sve je to u redu , ali sami profesori su to dozvolili , jer se nisu protiv toga bunili na vreme . Svi se plasimo da ne ostanemo bez posla , pa ne reagujemo na neke stvari , dok se ne dese ovakve situacije . Ako nismo spremni da se suprotstavimo dok nas licno ne dotice , onda ne treba da kukamo ni kad ” zaigra mecka pred nasim vratima ” .

  • Taj zakon zabranjuje sve te oblike nasilja samo prema ucenicima ili prema svima, pa i prema nastavnicima?

 6. Da,dozvolili su da profesore,psuju,vredjaju,tako i treba,gde vodi ovakvo podrzavanje i vaspitanje dece,zalosno za naciju.

 7. Bezobrazluk i nepostovanje dece je prevrsilo svaku meru, i njih treba kazniti, potpuno razumem coveka, on je postupio ljudski, normalno, prema vremenu kad je vaspitan.

 8. Treba zaštititi i nastavnike. Šta uraditi u situaciji u kojoj se ovaj nastavnik našao? Trebalo bi da postoji neko sistemsko rešenje. Možda da napusti učionicu i pozove direktora. Šta vi mislite?

 9. Naravno da ke prekršila. Da roditelji (skorojevići i bahate siledžije) ne pujdaju decu, deca se ne bi usudila nešto ovako i incident bi bio izbegnut. Radio sam 8 godina u srednjoj školi i evo sada 14 godina na fakulteru. Dobijamo sve neotesanije srednjoškolce i jako je teško raditi sa njima. Mnogo mentalne gimnastike treba da se konflikt izbegne. Devojke su često jako bezobrazne ali se mora mudro postupati. Šamari nisu dozvoljeni. Napad na profesora nije dozvoljen. Jedna od koleginica iz ministarstva Prosvete (na značajnoj poziciji) mi pre par nedelja reče “ovde se niko ne bavi prosvetom”.

 10. Kolicina drskosti i bezobrazluka danasnjie dece je ponekad nemerljiva. Potpuno razumem profesora. To sto svi znaju svoja prava a niko ne zna svoje obaveze postaje neponosljivo.

 11. Naravno da jeste i ucenica prekrsila “neki zakon” i to isti onaj koji je prekrsio i profesor, jer taj clan zakona vazi i za druga lica, ne samo za nastavnike.

Comments are closed.