Oglasila se Ankara: “Nismo još odlučili da li ćemo zatvoriti moreuze za ruske brodove”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

Turska je saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju svojih moreuza između Sredozemnog i Crnog mora za rusku mornaricu – uprkos ranijoj tvrdnji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi Gardijan.

To je prvo zvanično pojašnjenje otkako je Zelenski ranije danas rekao da je Turska pristala da zatvori plovne puteve za ratne brodove – što bi bila velika odbrambena blagodat za Ukrajinu.

Prema Rojtersu, turski zvaničnik je rekao da „nije doneo odluku da zatvori moreuz za ruske brodove“.

U tvitu, Zelenski je rekao da je Turska obećala vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini.

“Turska će zaustaviti prolaz ratnih brodova kroz moreuz Dardanele i Bosfor koji povezuje Crno more sa Sredozemnim morem”, preneo je ranije Gardijan.

“Zahvaljujem svom prijatelju gospodinu predsedniku Erdoganu i narodu Turske na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crnom moru i značajna vojna i humanitarna podrška za Ukrajinu danas su izuzetno važni. Ljudi iz Ukrajine to nikada neće zaboraviti”, napisao je Zelenski.

Erdogan je poslednjih godina razvio prijateljske i vrlo “tople” odnose sa Putinom, kako ih ovih dana nazivaju zapadni mediji.

Turska je od Rusije kupila sistem S400, imaju zajedničke patrole u Siriji i zajednički nadgledaju situaciju u Nagorno Karabahu.

Zbog toga je Erdogan pre početka rata bio najglasnji u ponudama da posreduje u pregovorima, pa se sumnjalo kako će reagovati kada je rat počeo.

Rusko tumačenje objave Vladimira Zelenskog

Ruska strana osporava izjavu Zelenskog o turskoj odluci da zaustavi ruske brodove u Crnom moru.

Interfaks prenosi da je taj tvit ukrajinskog predsednika zapravo molba/zahtev da Ankara tako postupa, a ne zvanična odluka Turske.