Oduzimanje reči, bacanje Poslovnika i poruke “Nije naša vlada”: Napetost na Cetinju pred prvi “premijerski sat”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Prvi premijerski sat u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore koje se održava na Cetinju protiče uz incidente u skupštinskoj sali i van nje. 

Skupština je nastavila rad nakon pauze kojoj je prethodio pokušaj predsednika Skupštine Alekse Bečića da udalji poslanika Liberalne partije Andriju Popovića, koji je pre toga bacio poslovnik.

Popović je na početku sednice pitao zašto je na Cetinju “opsadno stanje”, ali mu Bečić nije dozvolio da se obrati poslanicima i javnosti i time, kako je rekao, “prekrši poslovnik”.

“Držimo se poslovnika, imamo nesmetane uslove za rad i molim Vas da ne zloupotrebljavamo proceduralna reagovanja”, rekao je Bečić, na šta je Popović odgovorio da je dobio pet sekundi za obraćanje.

“Ovo je sramota”, dodao je Popović, nakon čega mu je Bečič oduzeo reč, a potom i izrekao meru udaljavanja sa sednice.

Popović je odbio da napusti skupštinsku salu, nakon čega je Bečić proglasio pauzu. U toku je kolegijum rukovodstva Skupštine sa predsednicima poslaničkih klubova.

Uoči sednice Skupštine na Cetinju se okupila grupa građana sa crnogorskim zastavama koji su vređali poslanike vlasti i opozicije.

“Nije naša vlada”, “Grobari”, neke su od poruka upućenih premijeru i vladi. 

Okupljeni su povicima “Lopovi, lopovi”, ispratili poslanike opozicone Demokratske partije socijalista (DPS) kojima je poručeno da “nije trebalo da dolaze na Cetinje”, jer smatraju da je ta partija odgovorna “za sve sto se sada dešava u državi”.

Ovo je prvi premijerski sat za novu izvršnu vlast po 100 dana rada, a premijeru Zdravku Krivokapiću i ministrima postavljeno je oko 120 pitanja koja nagoveštavaju oštru raspravu.