Održani “Dani podavalskih sela”

  0

  Svi koji su se odlučili da prošli vikend posete Avalu mogli su da 25. i 26. maja uživaju u manifestaciji “Dani podavalskih sela”, koju je Avala info u saradnji sa JP “Srbijašume” i hotel Avala po četvrti put organizovao na gornjoj terasi hotela Avala i na velikom parkingu.

  Program je bio raznovrstan i u njemu su mogli da uživaju svi – od 5 do 105 godina. Domaćinstva su iznela i posetiocima ponudila svoje proizvode, a tu je zaista bilo svega: od svežeg voća i povrća, do jaja, meda, domaćih sireva, sokova, pita i kolača! Takođe, na štandovima svoje radove su izložile slikarke Mirjana Vukojević iz Belog Potoka i Teodora Stojković iz Jajinaca.

  Manifestacija je otvorena kratkom pričom istoričara Vase Radovanovića, u kojoj se na kratko osvrnuo na istorijat podavalskih sela, dok je Kulturno umetničko društvo Dren iz Belog Potoka tog prvog dana bilo zaduženo za dobru atmosferu i svojim spletom igara sve prisutne digao na noge. Učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Vrčina su se predstavili predstavom “Saznaj znanje”. Zatim je usledilo čitanje poezije i proze od strane pesnika i pisaca iz podavalskog kraja. Odlomke iz svojih dela su nam čitali: Branka S. Rajković, Dalibor Ćulibrk, Zlatibor Radovanović, Novak Đukić, Mirjana Hnilička i Vasa Radovanović. Zlatibor Radovanović je na zadovoljstvo svih prisutnih izveo i monolog iz dramskog komada “Koštana”. Za kraj prvog dana, Miloš Novković iz Zuca je izveo svoj mini koncert na gitari.

  U nedelju je umetnik Toni Rubirosa, ispričao kratku storiju o Avali, kojom je ujedno i otvorio drugi dan manifestacije, u kojoj je centralni deo pripao tribini “Ka održivom razvoju”, na kojoj je moderator bila Jasmina Nikitović Stojčić, trener za razvoj žena u agro sektoru i urednik emisije “Znanje imanje”. Učesnici na tribi, dr. Luka Radoja (stručni saradnik emisije Znanje imanje), Mirjana Ostojić (Slow food), Elvir Burazerović (ORCA Srbija), Jelena Sajić (Agronews) i Marija Joksimović (Avalainfo Agro HUB), su sve prisutne upoznali sa idejama i konceptom održivog razvoja sela. Za dobru atmosferu drugog dana manifestacije bili su zaduženi članovi Kulturno umetničkog društva “Radost” iz Rakovica sela.

  Oba dana svi prisutni su mogli da se prijave za učešće na Porodičnom višeboju, gde je prvog dana pobedila ekipa iz KUD “Dren”, a drugog dana ekipa iz KUD “Radost”.

  Sledeća manifestacija “Dani podavalskih sela” održaće se na jesen 2019. godine.