Održan treći Hack#teen povodom međunarodnog Dana devojaka u IКT-u

  0
  Foto: @fotografikumstudio

  AFA all for all, zajednica koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Telenor Fondacija i kompanija Huawei su 22.4. u Muzeju Jugoslavije organizovali hakaton Hack#teen za devojčice uzrasta od 11-14 godina. Na takmičenju je učestvovalo više od 50 učenica osnovnih škola iz cele Srbije.

  Kao i prethodnih godina devojčice su dobile zadatak da kreiraju rešenje koje će na interesantan i efikasan način promovisati znanje, podstaći veću zainteresovanost za učenje i obrazovanje učiniti kvalitetnijim i uzbudljivijim. 

  Devojčicama su se pre početka takmičenje predstavile  Irena Stolić, studentkinja ETF-a i dobitnica nagrade The most innovative Youth of the year na Innovation Week-u 2019. godine, sa svojim izumom robota koji plete narukvice prijateljstva i Anđela i Leonora Ristić, srednjoškolke iz Vranja, vicešampionke Međunarodnog takmičenja iz robotike u Кini.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić poručila je povodom međunarodnog Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama da je veće uključivanje devojčica i devojaka u tehnološke oblasti neophodno za suzbijanje digitalnog rodnog jaza, ali i za ekonomski rast u digitalnoj budućnosti. Ministarka je navela da je procenat devojaka koje upisuju IT studije u Srbiji porastao sa 25,7% u 2016. godini na 29,3% u 2020. „Iako Republika Srbija beleži veće učešće devojaka u IКT obrazovanju u odnosu na evropski prosek, potrebno je da i dalje radimo na uklanjanju predrasuda po kojima je to prevashodno muška oblast i da podstičemo devojčice da razvijaju svoja interesovanja i talente u pravcu profesija koje su ne samo najtraženije, već i najplaćenije“, naglasila je Matić.

  Devojčice su uz pomoć mentorki iz kompanija IBM, Madheadgames, Fishing Booker, КPMG, Microsoft, Marketing and Employer Branding Consultant, NCR, Levi9, Telenor, SAGA, kreirale tehnološka rešenja koja na interesantan i efikasan način promovišu znanje.

  Djordje Popović izvršni direktor korporativnih poslova u Telenoru je povodom Hach#teen rekao da je ta kompanija posvećena razvoju digitalnih talenata koje traže i edukuju bez obzira kog su pola. „Ali ono što smo primetili u poslednjih nekoliko godina je da se sve više devojčica pridružuje IKT-u.  U našoj kompaniji većinu zaposlenih čine žene i čak 52 odsto ih je na rukovodećim pozicijama, što je za 5 odsto više nego prošle godine. Međutim, celoj industriji su i dalje potrebni novi talenti spremni da uče i razvijaju se i naša odgovornost da ih osnažimo i podržimo, posebno na prekretnici njihovog profesionalnog opredeljenja“, naglasio je Popović.

  Jovana Tadić PR Manager komanije Huawei je istakla da su devojčice  podjednako talentovane za IT, ali ih je tradicionalno mnogo manje u ovoj industriji. „Statistika pokazuje da danas svega 20 odsto zaposlenih u IT sektoru čine žene. Taj jaz počinje još od obrazovanja i Huawei je posvećen tome da ovu neslavnu statistiku promeni. Želimo da devojčice biraju tehničke fakultete i da sebe vide kao inženjere u okruženju koje je pretežno muško. Ove talentovane devojčice koje sam danas imala priliku da upoznam su dokaz da je taj cilj bliži nego što mislimo. Pokazale su svoju inovativnost i kreativnost, ali i dokazale da poseduju sve ono što je potrebno da u budućnosti budu podjednako zastupljene u poslovima iz oblasti tehnologije, kao i dečaci.”

  Osnivačica i programska direktorka AFA, Žaklina Kušić je izjavila: “Posebno nam je drago što je osim timova iz Beograda, 80% devojčila bilo iz gradova iz cele Srbije- iz Ljubovije, Venčana, Jaše Tomića, Kruševca, Smedereva, Jošaničke Banje, Lazarevca. Drago nam je što ovo takmičenje pruža jednake šanse svim devojčicama da zakorače u STEAM oblasti, a upravo su pomenute devojčice iz drugih gradova često te koje nemaju puno prilika za učešće na ovakvim takmičenjima. One su bile posebno motivisane, a svi timovi su imali izuzetno originalne i ideje koje bi zaista mogle da doprinesu unapređenju obrazovanja.“

  Prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju je osvojio tim „Girls Code“ iz osnovne škole Petar Vragolić iz Ljubovije

  Drugo mesto:Girls for 21th century“, O.Š. Dragomir Marković iz Kruševca

  Treće mesto:Veljine pčelice“, O.Š. Velja Gerasimović iz Venčana

  Za najbolje timove obezbeđene su vredne nagrade.

  Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama ustanovljen je 2010. godine pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), sa ciljem podsticanja većeg učešća devojčica i devojaka u tehnološkoj oblasti. Ovaj dan održava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu, ove godine pod sloganom „Povezane devojke kreiraju svetliju budućnost“.