Prof. Eliana Garalejić otkriva šta je najvažnije prilikom odabira klinike za vantelesnu oplodnju

Najveći procenat uspešnosti u procesu vantelesne oplodnje postiže se ukoliko isti tim lekara u jednoj ustanovi vodi pacijenta od trenutka kada se ustanovi infertilitet, pa do samog završnog procesa. Čitavu proceduru dodatno olakšava mogućnost da se na jednom mestu obave sve neophodne analize. Pored toga, znanje, iskustvo i sertifikovan kadar su osnovni parametri koje pacijenti treba da imaju na umu prilikom odabira klinike za proces vantelesne oplodnje, istaknuto je prilikom trećeg po redu Festivala potpomognute oplodnje. Festival je okupio više od 70 stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji su govorili o problemu neplodnosti, vantelesnoj oplodnji, ali i o donaciji embriona i surogat majčinstvu.

Prof. dr Eliana Garalejić, medicinska direktorka MediGroup Specijalne ginekološke bolnice „Jevremova“, jedna od učesnica Festivala, istakla je da je izuzetno važno da je pacijentu posvećen tim stručnjaka iz širokog spektra medicinskih oblasti, budući da je vantelesna oplodnja postupak čiji uspeh zavisi od mnogo faktora.

„Iako postoje individualna iskustva koja nekoga mogu da opredele, znanje, iskustvo i sertifikovan kadar su najvažnije stavke koje pacijenti treba da imaju na umu prilikom odabira klinike za proces vantelesne oplodnje. Za pacijenta je važno i da u svakom trenutku ima mogućnost da konsultuje ukoliko je potrebno endokrinologa, nutricionistu, psihologa i lekara bilo koje druge specijalnosti. Konsultacije su važne u cilju ostvarivanja što boljeg rezultata celog procesa, ali i da bi pacijent potpuno pripremljen ušao u proces vantelesne oplodnje“, istakla je prof. Garalejić.

Važno obaviti prve preglede na vreme   Prof. Garalejić ističe da je za žene koje imaju više od 38 godina i ne uspevaju da ostvare trudnoću u periodu najmanje od pola godine, vrlo važno da se na vreme jave lekaru, kako bi se blagovremeno krenulo sa neophodnim ispitivanjima, ali i procesom vantelesne oplodnje.  

„Važno je da žene steknu svest da to što izgledaju mladoliko, apsolutno ne znači i da su njihove ćelije mlade i da će biti u stanju da ostvare trudnoću. Upravo iz tog razloga, potrebno je da češće rade sve neophodne analize u cilju ispitivanja fertiliteta“, zaključuje prof. Garalejić.

Prema njenim rečima, kada pacijent ima sve na jednom mestu, oseća se sigurno, bezbedno i već na samom početku ima poverenje u tim lekara sa kojim kreće u proceduru.

„Za pacijenta je važno da zna da može sve da obavi na jednom mestu, da ima svoj tim od početka do kraja procesa i da ima ustanovu koja radi 24h, kako bi u svakom trenutku mogao da dobije neophodnu pomoć. Važno je da zna da je pre svega bezbedan u celom zdravstvenom protokolu, a naročito kada je reč o protokolu vantelesne oplodnje. Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da sam nedavno preuzela funkciju medicinskog direktora baš u jednoj takvoj ustanovi, u Jevremovoj koja je deo MediGroup sistema. Ovo je jedan od najstarijih centara na ovom delu Balkana koji 31 godinu uspešno obavlja procese vantelesne oplodnje, a najveća referenca je činjenica da je iz ovih procesa rođeno više od 10.000 beba. Godišnje imamo više od 2.000 ciklusa i to je zaista nešto čime možemo da se ponosimo“, rekla je prof. Garalejić i istakla da je za ustanovu koja obavlja procese vantelesne oplodnje važno da ima sertifikovan kadar.

„U Jevremovoj danas radi sedam sertifikovanih biologa, od kojih su tri seniori sa vrednim iskustvom u ovoj oblasti. Pored toga, imamo i najveći broj subspecijalizanata u jednom sektoru koji se bavi IVF-om. Značajno je da spomenem i dva doktora koji su još pre dve decenije postali praktično instruktori laparoskopske hirurgije, tako da sa sigurnošću mogu da tvrdim da ovaj centar pacijentima može apsolutno sve da pruži. Ono što je takođe važno, to je kolaboracija sa inostranstvom – mi sarađujemo sa laboratorijama iz Italije, Amerike i mnogih drugih zemalja u cilju praćenja najnovijih trendova u oblasti IVF-a“, podsetila je profesorka.

Komunikacija između lekara i pacijenta izuzetno važna

„Potreba infertilnog para je da ceo proces obavlja u dobrom okruženju, jer se u ovakvim situacijama često susreće sa raznim psihološkim problemima i teskobama. Naravno, veća količina posvećenog vremena od strane lekara je ta koja stvara neku posebno vezu između njega i pacijenta i na taj način ih zbližava. Smatram da je izuzetno bitno da ta prva komunikacija koja se ostvari podstakne međusobno poverenje. Pacijent mora da veruje, da zna da je u dobrim rukama, a sa druge strane lekar je taj koji treba da se približi pacijentu, da mu objasni o čemu je reč i šta sve treba da se uradi, da ga ohrabri i da mu kaže da je to dug put, ali da jednostavno jedan neuspeh ne mora ništa da znači“, zaključila je prof. Garalejić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.