Održan pomen deci koja su ubijena pre 16 godina u Goraždevcu

0
Foto: Tanjug

U Spomen sobi kosmetskim žrtvama u Beogradu obeležena je godišnjica od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro dece u Goraždevcu na Kosovu 2003. godine, kada je, kako je UNMIK nakon ubistva naveo, nepoznati broj počinalaca pucao “kalašnjikovim” iz žbunja na decu koja su se kupala u Bistrici, preneo je N1.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da su ta deca ubijena zato što su bila srpske nacionalnosti, kao i da je na njih ispaljeno 78 metaka.

“Sve dok se ne pronađu ubice ovog terorističkog akta, Bistrica će ostati mutna”, kazao je Petković na tom skupu.

On je naveo da takvi zločini ne zastarevaju i da je to, kako je ocenio, mrlja na obrazu međunarodne zajednice, kao i da je sama istraga obustavljena.

“Sve se zna na Kosovu, potrebna je samo politička volja posebno međunarodne zajednice”, rekao je Petković dodajući da je ona i najodogovornija.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević kazao je da je dužnost predstavnika Vlade ne samo da neguju sećanje na ubijenu decu, već i traže pravdu. On je kazao da će Srbija pronaći krivca i pokazati brigu države.

Skupu u Spomen sobi su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predstavnici porodica žrtava, kao i verskih zajednica uključuijući beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara koji se obratio okupljenima.

Pomen ubijenima održan je i u Crkvi rođenja presvete bogorodice u Goraždevcu.

U zločinu u Goraždevcu 13. avgusta 2003. ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). 

Za zločin još uvek niko nije odgovarao, a Euleks je, kako je navedeno, usled nedostataka dokaza zatvorio istragu.