Održan deveti po redu Forum za Zelene ideje

  0

  Trag fondacija nagradila tri najbolje ideje sa po 5.000 dolara

  Trag fondacija je na Forumu za Zelene ideje 2021. odabrala tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, koje su nagrađene sa po 5.000 dolara. Izabrani projekti učestvovaće krajem septembra na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana gde će još jednom imati priliku da osvoje dodatna novčana sredstava, u iznosu od 5.000 do 10.000 dolara.

  Prvo mesto je osvojio Ženski centar Užice iz Užica, za projekat „Retex”, inovativni centar za prikupljanje i reciklažu tekstila u okviru programa za ekonomsko osnaživanje žena iz ranjivih grupa. Cilj Retex-a jeste da se otpadni tekstil više vrednuje na tržištu i da se na taj način smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Drugo mesto je pripalo NewPen D.O.O. iz Smederevske Palanke, koji se bave proizvodnjom grafitnih olovaka i bojica od starih novina i recikliranog papira, dok je treće mesto osvojilo udruženje Pruži korak iz Beograda za Pruži korak Biz aplikaciju – pedometar za mobilne telefone, namenjen kompanijama za njihove CSR kampanje, u kojima će motivisati zaposlene da hodanjem čine dobro za sebe i za zajednicu.

  „Veoma mi je drago što je meni pripala čast da proglasim pobednike ovogodišnjeg Foruma za Zelene ideje. Svake godine žiri ima sve teži posao jer na konkurs pristižu sve kvalitetnije i raznovrsnije inovativne zelene preduzetničke ideje i projekti. Čestitala bih svim ovogodišnjim finalistima, posebno pobednicima i poželela bih im da jednako predano nastave da se bave rešavanjem problema u svojim lokalnih zajednicima, oslanjajući se na resurse iz zajednica ali i štiteći životnu sredinu u njoj. Pobednicima želim i mnogo sreće na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, koje se održava na jesen”, izjavila je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

  Ove godine na konkurs se prijavilo 26 projekata, dok je u uži krug ušlo njih 10, koji su tokom Foruma žiriju predstavili svoje zelene i inovativne projekte. Kriterijumi koje je žiri uzimao u obzir bili su: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajanog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, kao i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine. 

  Žiri su činili: Vladimir Jovanović, šef Odeljenja socijalnog bankarstva Erste Bank a.d. Novi Sad, Marijana Savić, direktorka udruženja Atina i socijalnog preduzeća Bagel Bejgl, Milijana Lazarević, preduzetnica iz Centra za razvoj participativnog obrazovanja (igračke Andramolje), Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije Fondacije Hajnrih Bel i Una Stanimirović, stručnjakinja za održivo poslovanje, A1 Srbija.

  Deveti po redu Forum za Zelene ideje se sprovodi uz podršku Fonda braće Rokfeler, programa Balkan Green Ideas i programa Evropske unije Erasmus+. Forum je pokrenut sa idejom da se udruženjima i malim preduzećima pruži ohrabrenje i obezbede novčana sredstva, kako bi razvijali inovativne preduzetničke projekte, zasnovane na principima održivog razvoja.