Odobreno izručenje Ivana Kontića koji je brutalno pretukao mladića: Uskoro pred sudom u Srbiji

0
Foto MUP Srbije

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Nikšićanina Ivana Kontića (30) srpskim vlastima radi vođenja sudskog postupka pred Višim sudom u Novom Sadu za pokušaj ubistva 28-godišnjeg Miljana M.

“Vanraspravno veće odobrilo je izručenje I. K. u skraćenoj proceduri”, kazala je Muzurović za crnogorsku “Pobjedu“.

Ona je pojasnila da se Kontić ne može izručiti srpskim vlastima pre pravosnažnosti rešenja kojim je odobrena ekstradicija.

“Na ovo rešenje ima se pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od tri dana”, precizirala je Muzurović.

Prema skraćenoj procedure donošenja odluke o izručenju, Viši sud donosi rešenje koje nije neophodno da potvrdi ministar pravde kao što se to čini u redovnom postupku odlučivanja o ekstradiciji.

Izručenje se prema skraćenoj proceduri može sprovesti nakon pravosnažnosti rešenja Višeg suda.

Kontić je odmah nakon hapšenja dao saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri o čemu je Srbija obaveštena.

On se pred sudijom za istrage Višeg suda koji mu je odredio ekstradicioni pritvor saglasio da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji, Kontić je tada objasnio da mu je namera da u Srbiji iznese sve činjenice i dokaže da kvalifikacija krivičnog dela ni u kom slučaju ne može biti pokušaj ubistva, kako tvrdi Više tužilaštvo u Novom Sadu, već mnogo blaže.

Rekao je i da je spreman da peške krene u Srbiju kako bi pred tamošnjim sudom istinito I jasno predstavio činjenice i okolnosti pod kojima se odigrao događaj.

Četiri nedelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna poternica, Kontić je uhapšen u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je vlastima Crne Gore molbu za izručenje Kontića, uz prateću dokumentaciju.

Snimak brutalnog prebijanja Miljana M. pojavio se na društvenim mrežama 11. septembra uveče. Javnost je bila zgrožena snimcima brutalnog nasilja jer je tada još neidentifikovani počinilac tukao onesvešćenog momka. Kako se na snimku vidi, prolaznici i obezbeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspešno.

Haos je nastao kasnije, kada je napadač okrenuo isprebijanog muškarca na stomak i lomio mu ruke. Uzrok brutalnog premlaćivanja do danas nije otkriven javnosti. Dan posle objavljivanja snimka obelodanjen je identitet batinaša – Ivan Kontić, koji se nije nalazio u Srbiji.

Sumnja da se Kontić krio u Crnoj Gori potvrđene su 11. Oktobra kada su podgorički mediji objavili da je uhapšen.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500