Odobreni prvi lekovi antitelima protiv koronavirusa: Za rane faze infekcije, namenjeni odraslima i deci od 12 godina

0

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je danas pozitivno mišljenje o dva tretmana protiv KOVID-19 – Ronapreve i Regkirona.

Oba tretmana su namenjena za upotrebu u ranim fazama infekcije, a zasnovana su na antivirusnim monoklonskim antitelima.

Ovo su prvi lekovi s monoklonskim antitelima koji su dobili pozitivno mišljenje za COVID-19.

Monoklonska antitela su proteini dizajnirani da se vežu na specifičnu metu, u ovom slučaju na šiljasti protein SARS-CoV-2, koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije.

U donošenju zaključka procijeni su podaci iz studija koje pokazuju da lečenje Ronapreveom ili Regkironom značajno smanjuje hospitalizaciju i smrt kod pacijenata obolelih od COVID-19 s rizikom od teškog oblika bolesti. Druga studija pokazala je da Ronapreve smanjuje mogućnost oboljevanja ako je član domaćinstva zaražen koronavirusom.

U EMA navode da se Ronapreve, kompanije Roš, odobrava za prevenciju i lečenje KOVID-19 kod odraslih i adolescenata (od 12 godina starosti i težine najmanje 40 kilograma) kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji su pod povećanim rizikom da njihova bolest postane teška.

Regkironea, kompanije Celtrion Heltker Hungari, odobrena je za lečenje odraslih osoba sa KOVID-19 kojima nije potreban dodatni kiseonik i kojima je takođe povećan rizik da njihova bolest postane teška.

Ronapreve i Regkirona su prvi lekovi sa monoklonskim antitelima koji su dobili pozitivno mišljenje EMA.

Do sada je jedini tretman protiv Kovid-19 odobren u EU bio Remdesivir.