Odobrene Fajzerove pilule protiv korone za sve starije od 12 godina: Efikasnost od 88 odsto

0
EPA-EFE/PFIZER INC.

Američka agencija za hranu i lekove danas je odobrila prvu pilulu za Covid-19, nudeći veoma efikasnu odbranu od teških stanja i to u trenutku kada se planeta suočava sa novim talasom pandemije.

Lek, koji je razvio Fajzer poznat kao Paklovid, dozvoljen je za pacijente zaražene koronavirusom starije od 12 godina koji su podložni razvoju ozbiljnijih simptoma jer pripadaju nekoj od rizičnih grupa.

Desetine miliona Amerikanaca — uključujući i vakcinisane i nevakcinisane osobe — imaće mogućnost da koriste ovaj lek ako se zaraze virusom. Ovakva terapija mogla bi moglo da bude dostupna za nekoliko dana.

Fajzerove laboratorijske studije pokazuju da će njegove tablete verovatno delovati i protiv varijante Omikron, koja je brzo postala dominantan oblik novih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Lečenje podrazumeva konzumiranje 30 tableta za pet dana.

Pacijenti uzimaju tri pilule odjednom: dve Fajzerove pilule i jednu nižu dozu H.I.V. leka poznatijeg kao ritonavir, koji pomaže da Fajzerov lek duže ostane aktivan u telu.

Kliničko ispitivanje je pokazalo da je Paklovid bio veoma efikasan kada se uzima ubrzo nakon inficiranja.

U završnoj analizi ključne studije sprovedene dok je Delta varijanta bila u porastu, Fajzerov lek je smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti za 88 procenata kada se daje nevakcinisanim dobrovoljcima sa visokim rizikom u roku od pet dana od početka njihovih simptoma.