Odobrena prva faza proizvodnje Sputnjik V vakcine u Srbiji

0
Foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/DS)

(Beta) – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je posle posete ruskih stručnjaka Institutu Torlak, da je prva faza proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, preliminarno odobrena.

Popović je kazao da bi ta faza proizvodnje uključivala transport supstance iz Rusije, punjenje ampula u Institutu Torlak kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i regionu.

“Po oceni ruskih stručnjaka, taj proces može da se realizuje u naredna dva do tri meseca”, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

Dodao je da druga faza proizvodnje vakcina na Torlaku podrazumeva dolazak nove grupe stručnjaka iz Rusije.

“Ovo je tek prva poseta ruskih stručnjaka Torlaku. U narednih 10 do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka čija je ekspertiza ‘duboka proizvodnja’ i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta Torlak opredelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, rekao je ministar.

Ocenio je da bi proizvodnjom vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, kako je naveo, u budućnosti biti sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svetu.