“Odnosi Srbije i Crne Gore nisu dobri, neophodno smirivanje tenzija”: Pomirenje kreće iz Beograda?

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Odnosi odavno nisu dobri, a da bi se suštinski menjali mora da se adresira uzrok koji je u Beogradu, ocenila je direktorka CGO Daliborka Uljarević. Poboljšanje zavisi od brzine kojom shvatimo da su naše pozicije, pa i sujete, omeđene geografijom, demografijom, ekonomijom i političkom kulturom – mi smo dva mala slaba suseda “osuđena” i upućena jedan na drugog, sa olovnim tegom visokonaponske političke korupcije i slabih institucija, istakao Zoran Stojiljković

Najavljena poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji mogla bi biti uvod u “resetovanje” odnosa, ako se rešavanju problema ne pristupi tako da Crna Gora bude inferiorna i obe strane prihvate da su dve zemlje, opterećene brojnim pošastima, upućene jedna na drugu i da u kontekstu političkih dešavanja – pacifikacija i smirivanje tenzija nemaju alternativu.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocenila je da odnosi odavno nisu dobri, a da bi se suštinski menjali mora se adresirati uzrok koji je u Beogradu a ne u Podgorici.

”Naime, oni koji čine vlast u Srbiji do danas nisu prihvatili u celosti činjenicu da je Crna Gora nezavisna i suverena država sa kojom na principima punog uvažavanja i ravnopravnosti treba da grade prijateljske dobrosusedske odnose”, rekla je ona, prenose Vijesti.

Istakla je da je, pored niza indikatora, ilustrativan i onaj naizgled simbolički – srbijanski predsednik Aleksandar Vučić, koji je na toj poziciji od 2017. godine, a pre toga je imao i dva kraća premijerska mandata, nikada nije zvanično posetio Crnu Goru, kao ni Ivica Dačić na poziciji premijera.

”Takođe, premijerka Ana Brnabić nikada nije došla u zvaničnu posetu u Crnu Goru, jer se kao takve ne mogu računati aerodromska isporuka paketića vakcina 2021. ili učešće u radnom delu samita Jadranske inicijative 2017. u Podgorici, kada je dolazio potpredsednik SAD”, kazala je ona.

Podsetila je da je u poslednjih deset godina bilo pet zvaničnih poseta na najvišem nivou iz Crne Gore Beogradu – (Mila) Đukanovića 2013, (Igora) Lukšića 2014, (Duška) Markovića 2017. i (Zdravka) Krivokapića 2021. godine, a nijedna recipročna iz Srbije u Crnu Goru.

”Mnogo je i dodatnih tema koje zahtevaju adresiranje, ali se one ne mogu kvalitetno i održivo rešavati prihvatanjem inferiorne pozicije Crne Gore. A to je namera Vučića – da mu svi političari iz Crne Gore dolaze na kanabe. Znamo i kako se to završavalo po sve koje je to opčinjavalo, a na uštrb integriteta države i shodnih državnih interesa”, naglasila je ona.

Istakla je da ovo uključuje i Đukanovića, odnosno njegov DPS, koji je poražen na parlamentarnim izborima 2020. i to nakon niza ocena te partije o najboljim odnosima između Crne Gore i Srbije, “uz paralelno dozvoljavanje prekomernog uticaja Vučićevih aktera u Crnoj Gori”.

Profesor političke sociologije na beogradskom Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je da od dva reda činilaca zavisi da li će dolazak Abazovića dovesti i do otopljavanja odnosa.

”Prvo, od brzine kojom shvatimo da su naše pozicije, pa i sujete, omeđene geografijom, demografijom, ekonomijom i političkom kulturom – mi smo dakle, dva mala slaba suseda ‘osuđena’ i upućena jedan na drugog sa olovnim tegom visokonaponske političke korupcije i slabih institucija na nogama”.

Kao drugo, Stojiljković navodi da u okružju rata u Ukrajini, “koji će kad-god i kako-god se završio očito rezultirati izgonom Rusije iz Evrope i recesijom u Evropi i njenom i ekonomskom i političkom marginalizacijom”, pacifikacija i smirivanje tenzija nemaju alternativu.

”Tek kad ovo završimo, možemo govoriti i o prijateljstvu i bratstvu”, istakao je Stojiljković.

On je kazao da susreti i smislen, argumentovan i uzajamno uvažavajući, “neki bi dodali i iskren dijalog, raduju jer govore da se, dok ih vodimo, nalazimo na putu kakve takve normalnosti”.

Abazović je nedavno saopštio da će 29. juna zvanično posetiti Srbiju, navodeći da dve države “žele da resetuju svoje odnose”.

”Predsednik Aleksandar Vučić i ja smo se saglasili da su dve države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju evropsku budućnost zasnovanu na pomirenju i saradnji”, naveo je na Tviteru.

Vučić je nedavno kazao da će doći u Crnu Goru, dodajući da dve države treba da resetuju međusobne odnose, jer u budućnosti mogu mnogo toga zajedno da urade u korist građana obe zemlje.

”Svakako ću doći u Crnu Goru, da li zvanično ili privatno – to je druga stvar. Premijer Crne Gore Dritan Abazović je dobio poziv da zvanično poseti Srbiju 29. juna i dobrodošao je. Imamo puno tema za razgovor i mnogo stvari da rešavamo u interesu svih. Naravno, uvek će postojati oni koji ne razmišljaju o tome kako bi bilo dobro da dve zemlje sarađuju, već kako da to zaustave, ali nemam problem sa tim”, rekao je Vučić Adria televiziji.