“Odluku Miroslava Miškovića o povlačenju iz operativnog upravljanja kompanijom treba razumeti kao deo šireg restrukturiranja i Deltinog prepoznavanja budućnosti” – Marija Desivojević Cvetković za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Nebojša Babić

Vest da se Miroslav Mišković, osnivač i predsednik Delta holdinga, povlači iz operativnog upravljanja kompanijom izazvala je veliko interesovanje poslovne zajednice ali i šire javnosti.

Iako deluje medijski atraktivno, Miškovićeva odluka nije iznenađenje. O tome se u Delti razgovara već izvesno vreme i posmatra u sklopu sveobuhvatnog restrukturiranja ovog poslovnog sistema u skladu sa globalnim trendovima (digitalne) transformacije započetim pre krize izazvane pandemijom kovid-19. Promena u upravljačkoj strukturi važan je, ali samo jedan deo restrukturiranja Delte koje podrazumeva novu organizaciju, ulazak u nove biznise, novo kadrovsko osvežavanje a sve zarad lakšeg i bržeg prepoznavanja i prihvatanja budućnosti. Primera radi, jedan od ključnih pravaca transformacije je i formiranje nove kompanije Ananas.

Miškovićev potez i Deltin novi biznis elektronske trgovine mnoge je odmah asocirao na Amazon i njenog vlasnika Džefa Bezosa, koji je nedavnim pismom obavestio javnost da se povlači iz operativnog upravljanja kompanijom.

Na pitanje zašto se Delta odlučila za tako široku transformaciju, viša potpredsednica za strategiju i razvoj Marija Desivojević Cvetković kaže:

“Dovoljno je da pogledamo kako svet izgleda danas, a kako je izgledao, ne pre deset, nego pre godinu i po dana. Pogledajte listu najbogatijih ljudi po Forbsu, pogledajte listu najvećih kompanija. Ta lista ne liči na onu pre samo tri ili pet godina. Promene su već bile u toku i svi smo znali da su neizbežne, a kovid-19 ih je samo, negde malo, a negde više ubrzao.”

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. maja