Odluke Kriznog štaba: Kafići i restorani rade do ponoći i u zatvorenom i na otvorenom…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa odlučeno je da će ugostiteljskim objektima rad biti produžen do ponoći, a kiosci će moći da rade 24 časa, prenosi Blic.

To je nakon sednice potvrdila i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

“Odlučeno je da ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći i u zatvorenom i na otvorenom, poslednja bioskopska projekcija može početi u 23h, do kada rade blagajne, trafike i kiosci mogu raditi od nula do 24h”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, mere za kafiće i restorane počinje da važe od sutra.

Kisić Tepavčević je istakla da će za kongrese, naučne i poslovne skupove biti omogućeno do 200 osoba u zatvorenom prostoru, a do sada je bilo do 100.

Naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane, kako je odlučio Krizni štab, moći će da dobiju svi koji se za vakcinaciju prijave danas do ponoći.

Na današnjoj sednici odlučeno je i da će biti ukinut besplatni PCR za one koji putuju u Nemačku.

Upitana o utakmici Crvena zvezda – Budućnost, na kojoj su, protivno merama bile pune tribine, ministarka je rekla da je to dešavanje bilo mimo svih preporuka, da nije imalo dozvolu.

“To je bilo neodgovorno, nedopustivo i tužno“, rekla je i dodala da moramo još malo da se strpimo da ne bismo borbu sa koronavirusom produžili.

Na pitanje zašto policija nije reagovala na ovo dešavanje, ona je rekla da “nemamo policajce za svakoga od nas”.

“Te osobe pre svega ćine nažao sebi, dolaze u rizik da se zaraze, i prenesu virus onome koga vole. Kakva sankcija može da bude za čoveka zbog koga se i on sam i njegovi bližnji razbole, a ishod može da bude i fatala”, kaže Kisić Tepavčević.

Govoreći o mladima, ona kaže da oni nisu bili prioritetna grupa i da ih iz tog razloga ima najmanje vakcinisanih.

“Mi imamo vakcine. Oni su mladi i zdravi i snažni, ali mi treba vakcinom da osnažimo njihov već jak imunitet i da tako štitimo slabije. Oni su ključ da dokrajčimo ovaj virus. Oni treba da znaju da iako imaju samo slabe simptome mogu da prenose virus. Setimo se perioda izolacije koju su stojički izdržali”, rekla je Kisić Tepavčević, dodavši da je situacija povoljna u školskoj sredini.

Kada je reč o vakcinaciji mlađih, ona je rekla da su vakcine odobrene za polulaciju iznad 16 godina, ali i da se u narednih nekoliko nedelja očekuje odobrenje za decu od 12 do 16 godina.

Da li će biti matura, dr Tepavčević nije mogla da precizira, ali je navela da ako to bude bilo u školama i u kontrolisanim uslovima, njen odgovor je “da”.