Odluka Poljske o slanju vojne pomoći u Ukrajinu: “Poslaćemo avione samo ako o tome odluči ceo NATO”:

0
EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

(Beta) – Zvanična Varšava bez obzira na zeleno svetlo SAD da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi joj poslala borbene avione, insistira da bi takvu odluku morao zajednički da donese ceo NATO, a da takvih namera nema potvrdili su portparol poljske vlade Pjotr Miler i šef poljskog Biroa nacionalne bezbednosti Pavel Soloh.

“Ako treba da se donese odluka o slanju aviona Ukrajini mora da postoji saglasnost u celom NATO. Ništa nisam čuo ni o kakvom zelenom svetlu NATO za takvu odluku. Odluke o potencijalnom slanju aviona Ukrajini nema”, rekao je sinoć Miler za TV Polsat povodom izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da SAD daju zeleno svetlo Poljskoj da pomogne Ukrajini i slanjem aviona.

Miler, portparol poljske vlade premijera Mateuša Moravjeckog, demantovao je ponovo vesti koje kruže da bi ukrajinski borbeni avioni mogli da poleću sa teritorije Poljske, navodeći da “ničeg takvog nema”.

Šef Biroa nacionalne bezbednosti Pavel Soloh rekao je danas privatnoj poljskoj TV N24 da kada su u pitanju borbeni avioni, nema nikakvih odluka.

“Tako kako je rekla vlada, ne planiramo da ih šaljemo”, rekao je Soloh.

Avione kao deo pomoći u isporukama oružja Ukrajini je od suseda i zemalja NATO tražio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Pojavile su se vesti da bi svoje lovce ruske proizvodnje mogle da pošalju Poljska, Slovačka i još neke istočnoevropske zemlje, kao i nezvanične informacije da Poljska prvo traži garancije da bi u zamenu za avione poklonjene Ukrajini morala da dobije od SAD avione F-16, što sve zvanična Varšava demantuje.

I Soloh, kao i Miler rekao je da neke odluke zvanična Varšava može da donosi suvereno i donosi ih sama, ali da neće doneti nikakvu odluku bez dogovora u celom NATO.

“Zatvaranje neba nad Ukrajinom znači da ako se strani, neprijateljski avioni, čitaj ruski, pojave na tom nebu NATO će se s njima boriti. To bi značilo otpočinjanje neposrednog sukoba sa Rusijom. NATO se nije odlučio za to. Shvatamo u potpunosti kako je tragična situacija Ukrajine ali za ovakav korak nema savezničke odluke”, rekao je Soloh.

Šef Biroa nacionalne bezbednosti upozorio je da je u Ukrajini jeste izbio strašan sukob ali da to još uvek nije svetski rat koji zapadni saveznici u NATO žele da izbegnu.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.