“Odlučili su da nikog ništa ne pitaju i kupe fudbal. Što se mene tiče, Superliga više ne postoji…”

0
Niall Carson / PA Images / Profimedia

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je, komentarišući dešavanja pre meča Mančesterj junajted Liverpul, da mu je drago da je većina klubova shvatila da formiranje fudbalske Superlige nije dobra ideja.

“To je katastrofalna ideja za evropski i svetski fudbal. Neki ljudi su odlučili da ne pitaju nikog ništa i da na neki način kupe fudbal. Fudbal je deo evropskog identiteta, istorije i kulture, i to je za nas bilo previše. Što se mene tiče, ta Superliga više ne postoji. Reakcija navijača je bila logična. Moramo što mirnije pristupiti toj situaciji. Nije dobro što su strasti prevelike. Za nekoliko dana, sve će biti jasnije. Možda je sve ovo bilo dobro, jer sada je pravo vreme da razmislimo o budućnosti”, rekao je Čeferin u intervjuu za Sport klub.

Čeferin je istakao da se finansijski fer-plej – koji je UEFA uvela kao sredstvo da bi se smanjio jaz između bogatih i “manjih” klubova -pokazao kao dobar, ali da je kontekst sada drugačiji.

“Moramo da razmislimo kako dalje. Globalizacija nije prisutna samo u fudbalu, već i u svim drugim industrijama. O raspodeli novca pričamo sa klubovima, sa ligama i sa savezima. Kako ćemo to u budućnosti da radimo, sada je prerano govoriti. Što se tiče sponzorstva, ne možemo mi da kažemo da neko ne treba da dobije sponzora, ako sponzor investira u neki klub. Plate nekih igrača su išle u neverovatne visine”, rekao je Čeferin.

Istakao je i da će jedan od ciljeva u narednom periodu biti i taj da se navijačima da veća uloga, a da će od države i zakona u toj državi , kao i klupske politike, zavisti da li će to biti kroz vlasništvo.

“Ja se nisam obratio nijednom čelniku nijedne države. Pojedini lideri su se sam javili jer su osetili da je ugrožen fudbal. Niko nije vlasnik i ne može biti vlasnik fudbala”, rekao je Čeferin.

Predsenik UEFA je govorio i o realnosti formiranja regionalnih liga.

“Mi puno pričamo o tome. Male lige u malim državama ne generišu dovoljno novca da bi klubovi bili konkurentni. Ali tu ima nekoliko problema. Ako, recimo, u Srbiji Zvezda i Partizan igraju neku međunarnodnu ligu, a ostali klubovi ostaju u domaćoj, to bi nanelo veliku štetu srpskoj ligi. Drugi problem je plasman u evropska takmičenja. Sada se klubovi na bazi rezultata u domaćoj ligi plasiraju u evropska takmičenja. Ako imamo i regionalnu i nacionalnu ligu, onda nastaje problem. Treći problem predstavlja sigurnosna situacija, to dobro znamo na ovim našim prostorima”, zaključio je Čeferin u intervjuu za Sport klub.