“Odluči se već jednom, Tomi, ćirilica ili latinica”: Priča o rođenom Novosađaninu, ocu trenutno najpopularnijeg izraelskog političara

0
Eitan ABRAMOVICH / AFP / Profimedia

Kao dečak, mali Tomislav gotovo zasigurno nije mogao da poveruje da će njegov sin jednog dana postati najmoćniji, ili bar najvažniji političar u Izraelu. Mogao je da zamišlja, ako bi i zamišljao uopšte život svoje dece, da će njegov sin jednog dana biti centarfor Vojvodine ili oficir koji će polagati zakletvu kralju Petru Drugom Karađorđeviću, ili eventualno da će biti neki profesor u Budimpešti. To su okviri u kojima se rodio i živeo prve godine svog života.

Lako je poverovati, kada je reč o Tomislavu, ili se zvao Jozef – za života je oba imena jednako prisvajao – da se negde sa onoga sveta zadovoljno smeška jer ispada da i nije bio tako loš roditelj. I ne zato što je verovao u život posle smrti – ne, Jozef Tomislav (poznatiji kao Tomi) Lapid je bio samoproklamovani najpoznatiji ateista u Izraelu – već zato što je baš posle smrti ispričao priču o svom životu.

Tomi Lapid je bio izraelski pravnik, novinar, biznismen, političar (bio je i ministar pravde i zamenik premijera), pa opet novinar, autor brojnih knjiga, priča i scenarija, uglavnom sarkastičnih.

Politički život Izraela je doživeo tektonske promene. Najdugovečniji premijer zemlje Benjamin Netanjahu odlazi sa vlasti, a na nju dolazi široka koalicija predvođena centristom Jairom Lapidom. On neće odmah biti premijer zbog koalicionog dogovora da se smenjuje sa desničarem Benetom, ali jeste glavna figura u novim vlastima.

Priča o njemu je mogla da ima veze sa Srbijom zato što mu je otac rođen u Novom Sadu.

A priča o njegovom ocu koju je on prenosio na sina, i priča o odrastanju u Novom Sadu, daleko je složenija od tog sažetog biografskog podatka.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. juna

Svim čitaocima poklanjamo drugu knjigu iz edicije “Velike ličnosti”, biografiju Nikole Tesle koju potpisuje Dejan Stojiljković, kao i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs