Odlučeno, vanredno stanje u Madridu: Ograničava se sloboda kretanja, uvode se izolacija, restrikcije putovanja…

0
Beta - AP Photo/Manu Fernandez

(Beta-AFP) – Španska vlada proglasila je danas vanredno stanje u regionu Madrida u pokušaju da zaustavi veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Ministar zdravlja Salvador Ilja objavio je odluku posle dvočasovne vanredne sednice vlade.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava građana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji beleže visok stepen zaraze.

Ovom odlukom se ponovo uspostavlja delimična izolacija madridskog regiona, uključujući restrikcije na putovanja koje je vlada uvela od prošlog petka a koje je sud u Madridu poništio.

Juče je madridski sud poništio naredbu vlade o delimičnoj izolaciji glavnog grada Španije i devet susednih opština izdatu u nastojanju da se zaustavi drugi talas Kovida-19, i podržao regionalne zvaničnike koji su se protivili uvođenju strožih mera. Sud je naveo da se tim merama narušavaju “osnovna prava i slobode” 4,5 miliona stanovnika pogođenih zatvaranjem koje je stupilo na snagu u petak uveče.

Vanredno stanje stupa na snagu odmah i trajaće dve nedelje i regionalne vlasti će biti primorane da ponovo uvedu restrikcije na putovanja.

Ministar zdravlja je rekao da su prethodno uvedene mere ponovo na snazi i da se samo menja pravni okvir pod kojim su proglašene.

On je rekao na konferenciji za novinare da je “nesporno” da se zaraza korona virusom širi u regionu Madrida, da se ne radi samo o izlovanim žarištima, u presudno vreme kada se približava zima i povećavaju zdravstveni problemi.

Region Madrida u poslednjih 14 dana beleži po 563 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cele Španije koja u proseku ima 257 obolelih na 100.000 stanovnika, i daleko više od evropskog proseka koji iznosi 113 zaraženih na 100.000 građana.

Centralna vlada je naredila policiji u Madridu da kazni ljude ako napuste svoje opštine bez opravdanja. Mera se odnosi na 4,8 miliona stanovnika u Madridu i devet predgrađa.