Odloženi pregovori crnogorske vlade i Episkopskog Saveta SPC: “Na crkvenim medijima gostuju epidemiolozi. Razumemo situaciju…”

0
Profimedia

Pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Zakona o slobodi veroispovesti, koji su trebalo da budu nastavljeni sutra, odgođeni su zbog situacije u vezi sa korona virusom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Iz Mitropolije su rekli da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova odlažu.

“S obzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja”, naveli su iz MCP.

Oni su rekli da ih poverenje, koje je naročito narušeno poslednjih nekoliko meseci, obavezuje da ponove jasan stav kada je u pitanju “diskriminatorni Zakon”.

“Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnih građana koji su već tri meseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimjenljiv”, istakli su iz MCP.

Prema njihovim rečima, to je razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promeni a ne primeni.

Iz Mitropolije su apelovali na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primene ili pripreme za primenu Zakona o slobodi veroispovesti.

U MCP smatraju da bi se svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima, negativno odrazili na dalji tok pregovora i udaljila od svakog kompromisa i valjanog dogovora.

Oni su poručili da ostaju spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promene i da budno prate sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

“Zbog nekih nedobronamernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštujući preporuke nadležnih institucija”, navode iz Mitropolije.

Iz MCP su podsetili, da su molitvene litije privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mera o zabrani javnog okupljanja.

Prema njihovim rečima, sledeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama.

Kako su naveli, obustavljeni su časovi veronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija, a preko crkvenih medija se svakodnevno vernici informišu o mjerama opreza.

“U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti”, rekli su iz MCP.

Ocjenjuje se da sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svetu apelujući na savestan i odgovoran odnos svakog vernika.

Ekspertski timovi Vlade Crne Gore i Mitropolije SPC su, pre sedam dana u Podgoprici, pet sati prvi put razgovarali o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, i dogovorili se da se ponovo sastanu iduće nedelje.

Potpredsednik Vlade, Zoran Pažin, izjavio je posle sastanka da su argumenti obe strane stručni, iako međusobno suprotstavljeni, a predstavnik SPC, advokat Dragan Šoć, da su predložili izmene spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti i da je Vlada pokazala da je otvorena za razgovor.

(Beta)