Haški sud odložio je danas statusnu konferenciju, zakazanu za 29. maj, u postupku protiv generala Ratka Mladića, nepravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici i zločine u BiH.

Žalbeno veće to je učinilo na zahtev odbrane, pošto je general Mladić odbio da se odrekne prava da raspravi lično prisustvuje u sudnici.

Veće je prethodno nameravalo da Mladić (78) zbog preventivnih mera usled pandemije koronavirusa, u raspravi učestvuje preko video veze iz sudskog pritvora.

Po današnjoj odluci, rasprava o stanju u postupku biće održana kada Mladić bude mogao da joj prisustvuje u sudnici.

To bi moglo značiti da će, iz istog razloga, biti odložena i rasprava o žalbama na prvostepenu presudu, koja je zakazana za 16. i 17. jun, što je Mladićeva odbrana takođe zatražila.

Malo je verovatno da će uprava pritvora u Sheveningenu do tada ukinuti zabranu neposrednog kontakta sa Mladićem i drugim pritvorenicima, kao meru suzbijanja opasnosti od koronavirusa.

Odbrana je tražila da statusna konferencija bude održana najmanje 21 dan pre rasprave o žalbama.

Mladić je 28. marta bio podvrgnut operaciji otklanjanja polipa, zbog čega je rasprava o žalbama jednom već bila odložena.

Prvostepenom presudom, haški sud je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje i snajperisanje Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1992-95.

Oslobodjen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu, žalili su se i branioci i tužioci.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.