Odložena Formula 1, Olimpijske igre neće biti otkazane, produžen raspust: Novi slučajevi koronavirusa u više država, Kina optimistična da može dobiti bitku

0
Beta - AP Photo/Ahn Young-joon, File

Kineske vlasti potvrdile su danas nova 254 smrtna slučaja od bolesti uzrokovane koronavirusom, a u proviniciji Hubej, epicentru virusa, primenjena je nova metodologija za kategorizaciju slučajeva.

Ukupan broj smrtnih slučajeva time je porastao na 1.367, dok je preko 59.000 ljudi zaraženo.

Promenom metodologije lekari mogu da vrše dijagnozu na licu mesta, umesto da čekaju laboratorijska ispitivanja.

Ambasador Kine u UN Žang Džun rekao je da je vlada “sigurna da može dobiti bitku” protiv novog koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19 od koje je do sada umrlo preko 1.000 osoba.

On je u Njujorku rekao da tom samouverenom stavu doprinosi nastavak smanjenja broja obolelih.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju ponovili su da koronavirus neće uticati na najveće sportsko takmičenje na svetu, koje u Japanu treba da se održi za nešto više od pet meseci.

“Ne razmatramo otkazivanje ili odlaganje igara”, rekao je predsednik Organizacionog odbora Joširo Mori.

U Japanu trenutno ima 247 potvrđenih slučajeva nove bolesti koja se prvobitno pojavila u Kini. Velika nagrada Kine u Formuli jedan zvanično je juče odložena zbog epidemije koronavirusa. Svetska automobilska federacija objavila je da je prihvatila predlog organizatora trke u Šangaju koja je trebalo da bude 19. aprila.

Broj slučajeva potvrđenih u Singapuru porastao je za 50, potvrdile su tamošnje vlasti.

Severna Koreja je najavila da će uvesti karantin u trajanju od mesec dana za sve strance i one za koje se smatra da su zaraženi novim virusom.

Zvanična korejska državna novinska agencija prenela je da je odluka o produženju karantinskog perioda na 30 dana zasnovana na istraživanjima koja sugerišu da bi period inkubacije virusa mogao biti čak 24 dana.

Ta država još uvek nije saopštila da li ima zaraženih, ali ruska ambasada u Pjongjangu objavila je na Fejsbuku početkom ovog meseca da Severna Koreja stavlja strance u karantin na 15 dana.

Stručnjaci navode da bi epidemija u toj državi mogla da ima katastrofalne posledice zbog nedostatka medicinskod materijala i loše zdravstvene infrastrukture.

U Hongkongu je po savetu lekara produžen raspust za đake koji je počeo nakon kineske Nove godine.

Raspust koji je trebalo da traje do 17. februara produžen je do 2. marta.

U Hongkongu je do sada potvrdjeno 50 slučajeva zaraze i jedan smrtni slučaj od bolesti uzrokovane koronavirusom.

(Beta)