Odličan 3

  Piše Emilija Vuković, klaster menadžer, Superklaster „Odličan 3“, i predsednica Srpske blokčejn inicijative

  0
  Foto: Promo

  Kad pomislite na Superklaster, prvo pomislite na svemir, na sinergiju malih galaksija koje funkcionišu zasebno ali i kao deo jednog velikog sistema. Ovo je jedna takva priča. Zahvaljujući projektu ICT HUB-a, „Srbija inovira“, podržanom od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), realizovano je pokretanje pilot-superklastera koji su organizovani oko četiri tehnološka domena. Krajnji cilj pilot-superklastera je da pospeše saradnju u najperspektivnijim oblastima nacionalne privrede, stimulišu tehnološke inovacije i time podstaknu razvoj celokupne privrede.

  Web 3 i blokčejn Superklaster „Odličan 3“ povezuje relevantne predstavnike industrije sa privatnim i javnim sektorom u cilju primene blokčejn tehnologije u praksi, a svojim znanjem i iskustvom, prepoznatim u svetskim okvirima, predstavnici ove industrije Srbiju postavljaju na mesto jedne od vodećih nacija u usvajanju blokčejna. „Odličan 3“ koordiniše razmenu znanja i najboljih praksi među organizacijama učesnicama, uvodi nove aktere i stvara kanale za integraciju novih organizacija i pojedinaca, umrežava lokalni ekosistem sa evropskim i svetskim, osnažuje članove i olakšava pristup izvorima finansiranja i informacijama neophodnim za unapređivanje ovog dinamičnog ekosistema praćenog ubrzanim rastom. Osnov za razvoj ovog inovacionog ekosistema je znanje, a Srbija je poznata po vrhunskim inženjerima svetske klase zahvaljujući, delom, jedinstvenom pristupu zemlje obrazovanju u prirodnim naukama. Što pokazuje i broj od više od 3.300 softverskih inženjera koji svake godine diplomiraju na 26 srpskih fakulteta. Primarni cilj Republike Srbije je održiv i dinamičan razvoj privrednog i tehnološko-proizvodnog društva koje može da se uklopi u jedinstveno tržište Evropske unije i izdrži pritisak konkurencije zemalja članica. Opredeljenost za razvoj informacionog društva koje treba da bude usmereno ka korišćenju potencijala informacionih tehnologija za povećanje efikasnosti rada, privredni rast, veće zapošljavanje i podizanje kvaliteta života svih građana, potvrđuje i Digitalna agenda za Republiku Srbiju.

  Prema izveštaju Startup Genome iz 2021. godine, koristeći svoje velike talente za inženjering i matematiku, Srbija je postala jedna od najboljih destinacija za istraživanje i razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejn tehnologiji. Tome svedoče i nedavni rezultati koji uključuju uspešan razvoj nekoliko Web3 firmi u lokalnom Venture Builderu MVP Workshop-u, investicija od 15,3 miliona dolara u domaći startap Tenderly, ulaganje od 3,4 miliona dolara u Solrise Finance, kao i razvoj Polygon Edge-a koji se dešava u Srbiji, a u koji je nedavno uložena nova runda od 450 miliona dolara.

  Superklaster „Odličan 3“ čine MVP, Moonstruck, NTP Niš, FON i SBI kao krovna organizacija klastera zajedno sa Savetom za implementaciju projekata u čiji sastav ulaze 22 relevantne firme. Kako postoji veliki deficit kvalifikovane radne snage u Web3 tehnologijama i na lokalnom i globalnom nivou, „Odličan 3“ će kroz niz aktivnosti obučiti više ljudi za rad u Web3 industriji. Verujemo i da kroz saradnju sa drugim superklasterima od Srbije možemo napraviti jedan od centara razvoja inovativne industrije.

  Povećavanje broja proizvoda i osnaživanje tržišta kroz multidisciplinarnu saradnju sa konvencionalnim industrijama, startapovima i inovativnim tehnologijama uz saradnju akademske zajednice, primarni su cilj. Sekundarno očekujemo povećanje svesti u domaćoj privredi u vezi sa načinima na koje Web3 tehnologije mogu dati prednost u poslovanju i omogućavanje da lakše definišu i sprovedu pilot-projekte. Kroz ove aktivnosti vidimo i veliki ekonomski potencijal Superklastera, koji se odlikuje snažnijom blokčejn zajednicom i alokacijom resursa koje će podržati poslovanje u Srbiji. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama pozicionirati Srbiju kao lidera u pojedinačnim industrijama, ali i kao lidera u opštem polju inovacija. Zato je naš moto upravo WAGMI – We Are All Going to Make It (Svi ćemo uspeti)!