“Odlazim iz Rima sa neispunjenim nadama”: Gutereš nezadovoljan dogovorima o klimatskim promenama na samitu G20

0
Foto Beta/(AP Photo/Domenico Stinellis)

 (Beta-AP) – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da dogovori o klimatskim promenama postignuti na samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) nisu ispunili njegova očekivanja i da se nada ambicioznijem obavezivanju na Konferenciji UN u Glazgovu.

Na dvodnevnom samitu u Rimu ovog vikenda, lideri G20 su se saglasili da okončaju finansiranje novih elektrana na ugalj u inostranstvu, ali nisu odredili konkretnu godinu za postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta, koju čine najbogatije demokratije, ranije je odredila 2050. za postizanje tog cilja, dok su Kina, Rusija i Saudijska Arabija, koje su deo G20, postavile kao cilj 2060. godinu.

Na samitu G20 Gutereš je rekao da je potrebna “veća ambicija” u smanjivanju emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi svet bio na putu da zadrži globalno prosečno povećanje temperature od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka.

“Odlazim iz Rima sa neispunjenim nadama, ali one barem nisu sahranjene. Idemo na Konferenciju UN o klimatskim promenama u Glazgovu da održimo cilj od 1,5 stepeni u životu i da bi sprovedemo obećanja o finansijama i prilagodjavanjima za ljude i planetu”, naveo je Gutereš na Tviteru.

Iako priznaju da su negativni uticaji “znatno niži” uz povećanje za 1,5 stepeni Celzijusa, članice G20 su ostale privržene slabijem cilju Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, koji poziva na zadržavanje prosečnog povećanja temperature “znatno ispod” 2,0 stepena Celzijusa uz “ulaganje napora” za dostizanje granice od 1,5 stepeni.

Iako ta razlika može da deluje kao neznatna, naučni komitet UN ističe da su poremećaji poput rasta nivoa mora i ekstremnog vremena mnogo manji uz prosečno povećanje od 1,5 stepeni, nego od 2,0 stepena Celzijusa.