Odlazak bivšeg kralja i budućnost španske monarhije: Priča o Huanu Karlosu i aferama zbog kojih je napustio zemlju

0
Foto: Beta (AP Photo/Manu Fernandez)

Odluka bivšeg španskog kralja Huana Karlosa da napusti zemlju zbog niza skandala i istraga o korupciji i finansijskim malverzacijama koji su narušili ugled monarhije predstavlja neslavan izlaz za bivšeg vođu koji je tokom 40-godišnje vladavine uspešno vodio Španiju od diktature do demokratije, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocene svetskih medija.

Odlazak bivšeg kralja iz Španije, usled madridske istrage o unosnom poslovnom ugovoru i odvojene istrage za pranje novca i utaju poreza u Švajcarskoj, mogao bi da podstakne političku i društvenu raspravu o budućnosti monarhije u zemlji i dolazi u vreme kada se propituje integritet pojedinih članova drugih evropskih kraljevskih porodica, ocjenjuje Njujork tajms.

Napuštanje zemlje usledilo je nakon nedavnih napora sina Huana Karlosa, kralja Filipea VI, da se distancira od očevih aktivnosti – u martu se Felipe odrekao ličnog očevog nasledstva a takođe je oduzeo ocu godišnju novčanu naknadu. List napominje da se bivši španski kralj povezuje s istragama o pranju novca koju je pokrenuo švajcarski tužilac s fokusom na dve odvojene ofšor fondacije, a na temelju čijih je informacija u junu pokrenuta istraga i u Španiji.

Jedna od fondacija protiv kojih se vodi istraga, Zagatka, registovana je u Lihtenštajnu a pokrenuo ju je Alvaro de Orleans-Borbon, rođak Huana Karlosa. Tužioci pokušavaju da utvrde kako je fondacija nagomilala veliko bogatstvo i zašto je prebacivala novac između neprijavljenih bankovnih računa. Druga je panamski Lukum, čiji upravnik takođe ima veze s bivšim španskim kraljem.

Lukum je navodno dobio 100 miliona dolara od Saudijske Arabije što bi moglo biti povezano s ugovorom koji su španske kompanije dobile za izgradnju brze pruge između saudijskih gradova Medine i Meke.

List takođe ističe da bi odlazak Huana Karlosa mogao podstaći političku i društvenu raspravu unutar Španije, napominjući da je upravo monarhija bila tačka neslaganja između dve stranke koje su u januaru formirale prvu špansku vladu.

Mlađi koalicioni partner Podemos želi da Španija postane republika, što su ujedno podržale i neke manje levičarske ili regionalne političke stranke. Ali, Socijalistička stranka premijera Pedra Sančesa nedavno se pridružila strankama s desne strane kako bi u parlamentu oborila predlog Podemosa da se istraži bogatstvo Huana Karlosa.

Problemi Huana Karlosa dolaze u vreme kada se integritet ostalih članova evropskih kraljevskih kuća dovodi u pitanje, ukazuje Njujork tajms ističući odbijanje britanskog princa Endrjua da pomogne njujorškim istražiocima u slučaju povezanom s Džefrijem Epstinom u vezi seksualnog zlostavljanja maloletnica, te primer kralja Alberta II, bivšeg monarha Belgije, koji je nakon višegodišnjih tužbi u januaru ove godine bio prisiljen da prizna očinstvo deteta.

Bivši španski kralj odlazi u egzil nakon niza štetnih optužbi o njegovim finansijskim aranžmanima koji su naštetili ugledu monarhije i osramotili njegovog sina, kralja Felipea, napisao je britanski Gardijan.

Kraljevska kuća je u ponedeljak, 3. avgusta, objavila pismo koje je Huan Karlos poslao svom sinu u kojem je rekao da će se odseliti iz Španije zbog “javnih posledica koje izazivaju neki prošli događaji” u njegovom privatnom životu. Karlos, 82-godišnji kralj emeritus, kako je danas poznat u Španiji, rekao je da je doneo odluku da napusti kraljevsku palatu i zemlju kako bi pomogao Felipeu da “izvršava svoje dužnosti” kao kralj.

Nakon objave pisma, dodaje Gardijan, kraljevska kuća je saopštila da je Felipe izrazio “zahvalnost i poštovanje” za očevu odluku takođe naglasivši “istorijsku važnost vladavine njegovog oca” te njegovu službu Španiji i demokratiji.

Bivši kralj je, pojašnjava list, odigrao ključnu ulogu u vraćanju demokratije u Španiji nakon smrti generala Fransiska Franka 1975, naročito za vreme pokušaja vojnog udara 1981. godine. Ali, poslednjih godina su otkrića o njegovom privatnom životu i finansijskim poslovima narušila ono što se nekad smatralo jednim od evropskih modela monarhije.

Gardijan ističe kako je Huan Karlos pre šest godina abdicirao u korist Felipea nakon niza skandala, uključujući i kontroverzni izlet i lov na slonove u Bocvani u vreme kada je Španija bila opustošena finansijskom krizom.

Odlazak Huana Karlosa je, prema oceni britanske televizije, ponižavajući izlaz za kralja za koga se nekad činilo da ulazi u istoriju kao vođa koji je vešto vodio Španiju od diktature do demokratije, ocenjuje BBC.

Samo nekoliko sedmica nakon što je spomenut u istrazi o navodnoj korupciji bivši kralj Španije napustio je zemlju ka nepoznatom odredištu – uz napomenu da će biti na raspolaganju ako  tužiocima bude potreban. Iako zvanično nije saopšteno gde je otišao Huan Karlos, pojedini španski mediji navode da se on već nalazi u Dominikanskoj Republici.

BBC napominje kako je španski Vrhovni sud u junu pokrenuo istragu zbog navodne umešanosti Huana Karlosa u ugovor o izgradnji brze pruge u Saudijskoj Arabiji. Sud je najavio kako nastoji da uspostavi vezu Huana Karlosa sa saudijskim projektom nakon što je abdicirao u junu 2014, posle čega je izgubio imunitet od krivičnog gonjenja.

Naglasivši kako su španske kompanije dobile ugovor vredan 6,7 milijardi evra za izgradnju brze pruge od Meke do Medine, BBC dodaje da madridski zvaničnici za borbu protiv korupcije sumnjaju da je bivši kralj zadržao neka neprijavljena sredstva u Švajcarskoj, gde se takođe vodi istraga.

Španska vlada je poručila da je “pravda jednaka za sve” i da se “neće mešati” u istragu, dodao je britanski javni servis.

Napuštanje zemlje u kojoj je vladao skoro četiri decenije predstavlja poslednji pokušaj nekada uglednog bivšeg monarha Huana Karlosa da uguši gnev zbog optužbi na njegov račun i ponižavajući završetak njegovog života u Španiji, ocjenjuje Blumberg.

Potpredsednik vlade i vođa stranke Podemos, Pablo Iglesias smatra da je bežanje u inostranstvo “nedostojan stav bivšeg šefa države koji monarhiju ostavlja u vrlo kompromitujućem položaju” – napisao je na Tviteru dodajući kako “Španija u 21. veku neće tolerisati ni korupciju ni privilegije.”

S druge strane, dodaje Blumberg, glavna opoziciona grupa u Španiji, konzervativna Narodna stranka, saopštila je da je parlamentarna monarhija i dalje neophodan stub zemlje te da je Huan Karlos odigrao temeljnu ulogu u uspostavljanju demokratske države.

U uvodniku, španski dnevnik Pais opisao je njegovu odluku da napusti zemlju kao “ispravnu, relevantnu i odgovornu”.

Niz skandala poslednjih godina poharao je imidž bivšeg šefa države u očima mnogih Španaca čime, ukazuje Blumberg, raste zabrinutost hoće li pad popularnosti monarha na kraju okrenuti javno mnjenje protiv same institucije.

(Beta)