Odjeci sastanka Vučića i Hotija u Briselu, od danas na snazi nove mere, završeno ispitivanje Tačija u Hagu: Vaš brifing za petak

0

PRESEK – U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano novih 383 slučaja koronavirusa, a od posledica infekcije ovim virusom preminulo je 13 osoba.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Na respiratorima se nalazi 177 pacijenata.

OD DANAS SU NA SNAZI NOVE MERE – Na predlog Kriznog štaba, Vlada Srbije donela je nove mere u pokušaju da spreči širenje koronavirusa, prenosi RTS.

Na šta će nove mere uticati?

Ovim merama zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prusutno samo jedno lice.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne dece, kao i dece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbede da njihova deca nose zaštitnu masku.

GRADONAČELNIK BEOGRADA: NIJE SAMO NEPOŠTOVANJE MERA DOVOLEO DO OVE SITUACIJE… – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da se sve mere koje se primenjuju u borbi protiv koronavirusa svode na dve – da nosimo masku i imamo distancu.

I ovaj put, kroz ove nove mere u stvari redefinišemo kako da te dve najvažnije stvari sprovedemo u delo, navodi gradonačelnik.

“Akcenat je ponovo na nošenju maski na zatvorenom prostoru, ali i otvorenom, pogotovu tamo gde ne možemo da obezbedimo sigurnu distancu od jedan i po metar. Suština je nošenje maski i distanca”, rekao je Radojičić.

On je govorio i o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo.

“Definitivno nije samo nepoštovanje mera dovelo do ove situacije, ali će sasvim sigurno njihovo poštovanje pomoći da se ova situacija reši”, rekao je gradonačelnik Beograda.

VUČIĆ O MERKURU I VENERI NAKON SASTANKA U BRISELU – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao “albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana”.

HOTI ZADOVOLJAN NAKON NASTAVKA PREGOVORA – Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je to bio težak sastanak u Briselu, posle dvadeset meseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko meseci.

“Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 meseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dve važne teme za gradjane Kosova i obe zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji”, kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

ZAVRŠENO ČETVORODNEVNO SASLUŠANJE HAŠIMA TAČIJA U HAGU -Predsednik Kosova Hašim Tači danas je, posle osam sati saslušanja, napustio zgradu Specijalnog tužilaštva u Hagu i izjavio da je odgovorio na sva pitanja specijalnog tužilaštva za vreme rata na Kosovu i posle toga za period koji pokriva mandat Specijalnog tužilaštva.

“Veoma sam zadovoljan što sam četiri dana imao priliku da svedočim o svim pitanjima koja se tiču moje aktivnosti tokom ratnog perioda i mojih napora za mir, stabilnost, razvoj i napredak. Tokom ova četiri dana, bio sam u stanju da dam informacije o svojoj ulozi, svojim odgovornostima tokom rata”, kazao je Tači okupljenim novinarima i u direktnom prenosu kosovskih televizija.

Ocenio je da su to bila produktivna saslušanja, dok je sada na tužiocima i sudijama da nepristrasno odlučuju.

“Ako to rade profesionalno, lako mogu da zaključe da nisam počinio nijedan ratni zločin”, rekao je Tači.

U ITALIJI 89 ODSTO PREMINULIH SA KOVIDOM, PREMINULO OD KOVIDA – Koronavirus je direktan uzrok smrti kod devet od 10 italijanskih žrtava obolelih od Covid-19, pokazuje studija objavljena u četvrtak koja baca novo svetlo na epidemiju koja je snažno zahvatila severne italijanske regije, piše N1.

Italija je od pojave prvih zaraza u februaru zabeležila oko 35.000 mrtvih.

Zdravstvene vlasti objavile su da su mnogi mrtvi imali drugih zdravstvenih tegoba što je pokrenulo žustru raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti.

Studija koju su objavili Zdravstveni institut i Nacionalni zavod za statistiku ISTAT, pokazuje da je koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 odsto italijanskih žrtava u pandemiji koronavirusa. Uzorak analiziranih smrtnih slučajeva bio je 4.942.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: