Odjeci incidenta na dodeli Oskara: Akademija otvara istragu, Kris Rok neće podneti tužbu, Smit se ponovo izvinio za svoj postupak

0
(Beta/AP Photo/Chris Pizzello)

(Beta-AFP) – Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka osudila je incident koji se dogodio tokom 94. svečane dodele Oskara u Los Anđelesu i navela da je otvorena interna istraga pošto je na ceremoniji glumac Vil Smit ošamario komičara Krisa Roka.

“Akademija osuđuje postupke Smita tokom ceremonije i otvorila je istragu”, navela je u ponedeljak uveče ta kulturna institucija.

Smit se tokom ceremonije održane u nedelju uveče u pozorištu Dolbi, popeo na binu i vidno ljut, ošamario je komičara koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smit je Roku rekao da ne pominje njegovu ženu, dok je komičar posle dobijenog šamara rekao da je to “najveća noć u istoriji televiziji”.

Rok je uporedio obrijanu glavu Vilove supruge s obrijanom glavom glumice Demi Mur u filmu “Dži Aj Džejn” Ridlija Skota iz 1997. godine.

Potom se Smit izvinio primajući Oskara za najboljeg glumac. “Ljubav vas tera da činite lude stvari”, rekao je glumac.

Posle tog incidenta na društvenim mrežama su kružile slike šamara i  zapanjenih zvanica. Neki su pozvali Akademiju da Smitu oduzme Oskara ali je glumica Vupi Goldberg jedna od članica te akademije, rekla da to neće uraditi.

“Sigurno će biti posledica, ali ne mislim da će mu biti oduzeta nagrada pošto je i komičar Rok rekao da neće podneti tužbu”, rekla je Goldberg.

Smit se potom izvinio i Akademiji.