Skup povodom velikog broja preminulih lekara i zdravstvenih radnika tokom pandemije koronavirusa održan je ispred Vlade Srbije.

Pošto su pročitana imena preminulih lekara i zdravstvenih radnika, i održan minut ćutanja, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je poručio: „Tako mi moje diplome doktora medicine i specijalsite anestezije i tako mi ovog krsta koji sam stavio na sebe, dok dišem i dok me ima, oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije koje nisu bilo potrebne, a posebno za kolege koji su zaista u preobimnom broju platikli svojim životima da prebrodimo ovu epidemiju neće imati mira, ja vam to obećavam“, prenosi N1.

Panić se zahvalio velikom broju okupljenih i organizacijama koje su podržale skup sa ciljem da se nijedno ime ne preminulih zdravstvenih radnika ne zaboravi i da nijedna žrtva koja se desila tokom epidemije ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni što ima ovako veliki broj preminuilih građana i zdravstvenih radnika jednog dana odgovaraju za svoja loša činjenje ili nečinjenja tokom pandemije

On je pročitao jedno od pisama podrške koje je stiglo od Sindikata doktora medicine Crne Gore, i ocenio da kolege iz regiona vide da se samo kod nas dešava ovakva tragedija i da nema slične ni u regionu, a ni u svetu.

Ispred Vlade Srbije na početku okupljanja pročitana su imena 105 preminulih lekara, ali potom i medicinskih sestara, tehničara, laboranata, vozača, do čijih imena je sindikat uspeo da dođe. Pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara, ali i bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv korone u crvenim zonama.

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata kroz suze je čitala imena preminulih. Pred Vladom su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, koje takođe učestvuju u skupu.

„Naše pitanje je ‘Dokle više?’. Kao što ste shvatili, lekari su lekari do smrti i zdravstveni radnici su zdravstveni radnici do smrti“, rekla je Đokić i pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju poštu lekarima i zdravstvenim radnicima, ali i svim građanima koji su preminuli u državi od ove pošasti.

Okupljeni su nosili cveće i sveće, koje su na kraju protesta zapaliili.

Okupljeni su izneli zahteve za unapređenje položaja porodica preminulih lekara i bolje uslove za rad, a ti uslovi su – nacionalna penzija za porodice preminulih; strogo poštovanje pravila o radu u Kovid jedinicama; klasifikovanje Kovida-19 kao profesionalne bolesti; stalni radni odnos za zaposlene u vreme epidemije; sindikat da bude ravnopravni pregovarač i utvrđivanje razloga smrtnosti među zdravstvenim radnicima.

Komentar(1)

  1. Bobby
    18. februara 2021. 08:41

    Господине Панићу "smrti građana Srbije koje nisu bilе potrebne" су се догађале и пре ове пандемије. Да ли вас је одсуство "kolegа koji su zaista u preobimnom broju platikli svojim životima" чинило спокојним у овом смислу, до овог момента ? Господине Панићу, "губилиште" звано: "здравствени систем Републике Србије", како за млађи узраст, тако још израженије за старији, постоји одавно. Стога ми је нејасно како вас ваша диплома доктора медицине и тај крст нису раније понукали на овакав корак ? Ваљда вам је, с'обзиром на струку, сваки човек мио, ма какав мантил носио ? Да ли уопште знате, а ако не, зашто не знате, колико је непотребних смрти грађана Србије било до ове пандемије ? Да ли сада све те који су помрли од: болничких инфекција, пропуста у терапији, неприкључених на кисеоник из бахатости, окупаних хладном водом из освете због недавања мита, па пуштених да умру,... итд., су сада за вас историја ? Да ваша борба почиње само са данаом када су колеге пострадале у преобимном броју, па решисте да обухватите и грађане, да још мало добијете на "тежини", а да сва убиства и злочини извршени у том систему, до тада, нису вредни помена ? Препознатљиво је да су ваш бес и љутња окренути, у овом случају, ка власти, само вам препоручујем, да пре првог "ура", озбиљно порадите у оквиру "струке", јер ће све без тога изгледати само као лоша глума патетике.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.