Odgovor na potez Banjaluke: I Sarajevo kupuje tri helikoptera

0
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

 (Beta) – Vlasti u Sarajevu odlučile su da nabave tri helikoptera, za šta u budžetu za ovu godinu postoje opredeljena sredsta, a u stručnoj javnosti se procenjuje da je reč o svojevrsnom odgovoru na formiranje policijske jedinice u Banjaluci, za koju su iz Rusije ranije nabavljene tri letelice.

“U zvaničnim obrazloženjima naglašava se prvenstvena namena podrške civilnom društvu, ali se ne može oteti utisku da je reč o svojevrsnom odgovoru na formiranje policijske jedinice u Banjluci sa tri helikoptera Ansat. Višenamenska primena je zvanično obrazloženje za nabavku tri letelice koje će dobiti dve nove jedinice u Sarajevu – jedna za potrebe MUP Kantona Sarajevo i dve za Federalnu upravu za civilne poslove”, navodi se u tekstu portala Balkanska bezbednosna mreža.

Portal podseća da je MUP Republike Srpske prošle godine primio dva helikoptera Ansat, dok se isporuka trećeg očekuje uskoro.

Ti helikopteri lete u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a osim policijskih zadataka očekuje se da će Ansati prevoziti povređene i obolele.

U Federaciji, s druge strane, za sada leti samo jedan helikopter u državnom vlasništvu – četrdesetak godina star Bel 206 Džet Rendžer III antiterorističke jedinice policije.

“Sada će i MUP Kantona Sarajevo formirati jedinicu koja će imati jednu letelicu. Za tu nabavku predviđeno je oko 12,3 miliona evra. Prošle jeseni planirano je da se ove godine obezbedi samo novac za pokretanje nabavke, ali u međuvremenu odlučeno je da se ubrza procedura i glavnina novca zatražena je odmah”, dodaje se.

Iako nadležni tvrde da ni jedan tip letelice niti proizvođač nisu favorizovani, sarajevski mediji špekulišu da će izbor pasti na helikopter Bel 412.

“Vlada Federacije BiH u ovoj godini ući će u proces nabavke dva helikoptera i dva aviona Ertraktor AT-802. Za početnu fazu u budžetu je predviđeno oko 15,4 miliona evra. Plan je da se formira avijacijska jedinica u sastavu Federalne uprave civilne zaštite primarno za protivpožarnu zaštitu”, navodi se u tekstu.