Odgovor ministarstva kulture na otvoreno pismo urednika Nedeljnika Veljka Lalića

0

Nakon što je glavni i odgovorni urednik „Nedeljnika“ uputio otvoreno pismo Ministartsvu kulture oglasilo se i samo Ministartsvo u kojem se navodi da su „veoma iznenađeni reakcijom i Lalićevim nerazumevanjem suštine postupka Ministarstva“.

„Ukazujemo da je Veljko Lalić zamenio građansku parnicu na koju se odnosi Član 102, a na koji se on poziva, i zahtev za pokretanje prekršajnog postuka Zakona o javnom informisanju i medijima (Član 132), koji je Ministarstvo podnelo povodom teksta “Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi” od 21. novembra 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje ističe Ministarstvo reaguje po zakonu i sve medije tretira na isti način kao i da ih ih na „tabloidne“ i „netabloidne“, već isključivo vodi računa o Zakonu.

„Ministarstvo kulture i informisanja ne želi da ulazi u detalje oko ovog slučaja, niti da odgovara na svaku stavku koju je Lalić izneo, jer ne želi da utiče na rad sudskih organa komentarišući slučajeve koji su u toku, budući da ima puno poverenje u rad pravosudnih organa. Veljko Lalić će imati priliku da na sudu iznese svoje argumente na osnovu kojih će sud doneti odluku.

Dužnost Ministarstva, ali i svih medija, prvenstveno treba da bude briga o zaštiti maloletnika bez obzira na postupke i reagovanja roditelja ili staratelja dece.

Takođe, Ministarstvo ističe da podržava i pohvaljuje akciju „Nedeljnika“ pod nazivom „Stop vršnjačkom nasilju“ i ukazuje da ona nema nikakve veze sa spornim tekstom, jer je Zakon veoma jasan u pogledu zaštite maloletnika“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.