Odbrana generala Ratma Mladića zatražila je od međunarodnog suda u Hagu da Mladića smesta pošalje u bolnicu zbog toga što mu se zdravstveno stanje pogoršalo posle nedavne operacije.

Po odbrani, Mladić pati od „ekstremno niskog nivoa hemoglobina, koji je proizveo tešku anemiju koja je opasna po život i predstavlja pretnju Mladićevom oporavku (posle operacije)“.

U danas objavljenom podnesku, Mladićevi branioci optužili su sekretara suda i lekare u pritvoru u Sheveningenu za „nesavesno lečenje“ zato što su „dozvolili da Mladićevo zdravlje – stanje teške anemije i niskog hemoglobina – bude gore nego pre operacije“.

„Mi i dalje tražimo hitnu Mladićevu hospitalizaciju, kao i da nam u potpunosti bude dostavljena medicinska dokumentacija i da budu preduzeti svi koraci za primerenu dijagnostiku i lečenje“, pišu u podnesku branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić.

Svoje zahteve, odbrana je zasnovala na mišljenju „tri nezavisna lekara“ koji su pregledali Mladićevu istoriju bolesti, koja je, kako tvrde branioci, nepotpuna zbog odbijanja sekretara suda da je dostavi.

Prethodno je sekretar suda Olufemi Elijas odbio slične tvrdnje branilaca, naglašavajući da Mladić ima primereno i najbolje moguće lečenje i da odbrana dobija dokumentaciju o tome.

General Mladić (78) bio je 28. marta podvrgnut operaciji uklanjanja polipa sa debelog creva, a odbrana je potom tvrdila da o toku njegovog oporavka dobija tek „rudimentarne“ informacije.

Zbog Mladićeve operacije i ograničenja usled pandemije koronavirusa, haški sud je dva puta odložio raspravu o žalbama na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci, ali i tužioci.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-439-od-11-juna/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.