Odbrana (da li i poslednji dani) Megan Markl: “Toliko o toj post-rasnoj Britaniji i novoj eri. Odlika rasizma je i da žrtvu predstavlja krivcem…”

2
Foto Profimedia

To je materijal od kojeg se prave romantične komedije: lepa mlada žena upoznaje šarmantnog princa i nakon nekoliko nesporazuma žive srećno zauvek. Tako bi bar trebalo da bude. Megan Markl, supruga princa Harija, poželela je da promeni scenario i stvori drugačiji srećan kraj. I to sa dobrim razlogom, piše jedna od kolumnistkinja Gardijana.

Deca princeze Dajane se nikada nisu oporavila od njene smrti, a kada se tome doda da je teret preuzimanja prestola na Harijevom bratu, bilo je jasno da princ ima prostora da bude otvoreniji i da će tako praviti greške.

Ipak, ove nedelje je postupio ispravno – poželeo je da zaštiti svoju porodicu, koja je vrlo često izložena oštrim rečima tabloida, novi Amna Salim u tekstu za Gardijan.

Kada je to novinarima i kraljevskoj porodici bilo potrebno, Megan Markl je davala dovoljno materijala za pisanje hvalospeva o “novoj eri britanske krune”, o “post-rasnoj Britaniji” i istorijskoj prekretnici za ljude tamne/tamnije puti – “kako bismo mogli biti rasisti ako nam je princeza crnkinja?”

Ali kada su takvi tekstovi potrošeni, pokazao se rasizam na delu i to na primeru pisanja o roditeljima Megan Markl. Tabloidi su imali vrlo delikatan odnos prema njenoj majci, ženi tamne puti, o kojoj su često pisali prelazeći granicu. Njen beli otac, zaslužio je kod njih više empatije iako je princezi pravio mnogo više problema u životu.

Čitava ova priča za kolumnistkinju britanskog lista predstavlja pokazatelj stanja rasizma u toj zemlji.

“Ponovo se događa da se žrtva predstavlja kao glavni krivac. Izgleda da veliki deo Britanije očajnički želi da se oslobodi rasističke istorije bez ikakvog posla u borbi protiv rasizma. Ipak, gledajući sudbinu kraljevskog para koji je trebalo da simbolizuje progresiju i navodno post rasno britansko društvo, čini se da je potrebno još mnogo posla.”

2 KOMENTARA

  1. Zašto je predstavljati kao žrtvu? Želela je kraljevski život, kraljevski novac, ali bez medijske pažnje. To je cena takvog načina života.

Comments are closed.