Odbačena žalba kardinala Pela osuđenog za seksualno zlostavljanje dečaka: Nastavlja se izdržavanje zatvorske kazne

0
Foto Profimedia

Vrhovni sud australijske države Viktorije odbacio je žalbu kardinala Džordža Pela, osuđenog zbog seksualnog zlostavljanja dečaka.

Sudija An Ferguson rekla je da će kardinal nastaviti izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora.

Pel, nakadašnji treći čovek Vatikana, osuđen je u martu na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dečaka.

Osuđeni je žalbu na presudu uložio u junu. Žalbu je od razmatralo troje sudija Vrhovnog suda u australijskoj državi Viktorija.

Pel je 1996. zlostavljao 13-godišnje dečake koji su pevali u crkvenom horu u katedrali u Melburnu, a porota je presudu izrekla prošle godine.

Nakon što im je rekao da su u napravili prekršaj zato što su pili vino za pričešće, Pel je prisilio momke na seks. Jednog od dečaka zlostavljao je ponovo 1997.

U decembru, porota je jednoglasno osudila Pela po optužnici za seksualno zlostavljanje deteta mlađeg od 16 godina i po četiri tačke optužnice za nepristojne radnje nad detetom mlađim od 16 godina.

Ova presuda izazvala je potres u Katoličkoj crkvi, jer je 77-godišnji Pel bio jedan od najbližih papinih savetnika.

Sudija Kid je rekao da su Pelovi zločini bili posebno bezosećajni jer je imao ogromnu moć.

„Bili ste nadbiskup katedrale Svetog Patrika – ni manje ni više – i seksualno ste zlostavljali dva člana hora u toj katedrali”, rekao je on u Okružnom sudu u Viktoriji.

„Čak ste svojim žrtvama rekli da budu tihi jer su plakali.”

Sudija je rekao da je prilikom određivanja kazne uzeo u obzir Pelove godine i zdravlje. Svaka od pet optužbi predviđala je maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.