Odbačena ponuda Majkrosofta za kupovinu TikToka, otvoren put Oraklu

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Ponuda američke tehnološke firme Majkrosoft (Microsoft) za kupovinu američkog dela video aplikacije TikTok odbila je kineska kompanija koja je vlasnik te platforme BajtDens (ByteDance), saopštio je sinoć Majkrosoft.

“BajtDens nas je danas obavestio da neće prodati američke operacije TikToka Majkrosoftu. Uvereni smo da bi naša ponuda bila dobra za korisnike TikToka uz istovremenu zaštitu nacionalnih interesa”, naveo je Majkrosoft u saopštenju. 

Ta američka grupa je početkom avgusta izrazila interes za kupovinu američkih operacija TikToka, koji je bio pod pretnjom zabrane u SAD. 

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je tu popularnu platformu da špijunira u korist Kine i dao je rok do 20. septembra toj aplikaciji u vlasništvu kineske kompanije da bude prodata ili da se zatvori u SAD.

Ako se kupac ne nadje do 20. septembra platforma mora da se zatvori u SAD. Kineska firma je uložila žalbu protiv američlke vlade da ospori tu meru.

Krajem avgusta grupa supermarketa Volmart (Walmart) potvrdila je da se spojila sa Majkrosoftom u pregovorima za kupovinu platforme za podelu kratkih videa, uglavnom smešnih ili muzičkih. To partnerstvo dva američka giganta ipak nije bilo dovoljno. 

Prema više američkih medija grupa Orakl (Oracle), čije ime kruži kao jedan od mogućih kupaca, sada ima otvorenput da kupi američki deo TikToka.

Za sada ni Orakl ni TikTok nisu to potvrdile.

TikTok je u vlasništvu BajtDensa (ByteDance), koju je u Pekingu 2012. osnovao Džang Jiming, 30-godišnji inženjer informatike koji je prošle godine bio jedan 20 najbogatijih ljudi u Kini.

Vašington sumnja da aplikacije koristi kineska obaveštajna služba dok TikTok negira da deli podatke sa kineskim vlastima.