Od Vajnstina do Jutke: Da li su žene danas snažnije?

0
Foto Profimedia/Screenshoot

Iako se možda od pokreta #MeToo očekivalo više, iako se ženama još uvek ne veruje (“zašto su dosad ćutale o tome”), iako u Srbiji nijedna žena koja je javna ličnost još uvek nije o tome progovorila, ovaj pokret je posle dve godine pokrenuo stvari na globalnom nivou, mnoge žene su se ohrabrile da govore o seksualnom uznemiravanju a nekim seksualnim predatorima je i došao glave (pogledaj tabelu dole).

Dve žene koje su otkrile kako ih je seksualno zlostavljao Harvi Vajnstin i pokrenule pokret #MeToo, upozorile su da su optužbe protiv filmskog mogula “samo vrh ledenog brega” i “da će verovatno doći do više otkrića visokopozicioniranih muškaraca koji zloupotrebljavaju svoj položaj”, preneo je Gardijan.

Govoreći posle dve godine, otkako su mediji objavili prva detaljna svedočenja žena o zlostavljanju od strane Vajnstina, njegova bivša asistentkinja i pozorišna producentkinja Zelda Perkins i glumica Rozana Arket pozdravile su “duboku transformaciju”.

Iako se u Srbiji povodom talasa koji je izazvao pokret #MeToo često mogu čuti i komentari u stilu “da sad ne smeš više ni svoju ženu da pipneš”, apsurdno je zato da smo mi baš, kada govorimo o promenama svesti o poimanju seksualnog uznemiravanja, imali “Vajnstina pre Vajnstina”, pa je tako Bratislav Bata Gašić, direktor BIA, zbog seksističkog komentara “Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”, platio, doduše samo osudom javnosti.

Nije dobro prošla ni neprimerena “šala” Saše Jankovića prilikom gostovanja u emisiji kod Minje Miletić na N1 kada je umesto da odgovori na pitanje o imenu pokreta rekao: “Mogu da vam kažem, ali onda ću morati da vas… poljubim.” Kritikovan je i komentar predsednika Aleksandra Vučića tokom posete fabrici u Kraljevu — “Pa ti si, Toprak, sve žene uzeo da rade… Zato si ti srećan, misliš da će… eeeee” — upućen investitoru iz Turske.

Najdalje se ipak stiglo (u toku je suđenje) sa slučajem Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus za kojeg je Marija Lukić ispričala javno kako ju je seksualno uznemiravao i slao predatorske poruke (“Ljubkam, želkammmmmm…”).

U oktobru 2017. godine, tekstovi u Njujork tajmsu i Njujorkeru naveli su hiljade žena da se jave sa svojim pričama o seksualnom uznemiravanju i napadima protiv velikog broja počinilaca pod haštagom #MeToo. Pokret je imao dalekosežan uticaj na to kako su se industrije — od umetnosti do politike i poslovanja — bavile optužbama za zloupotrebu. Počela su da se pojavljuju imena poznatih muškaraca sa teškim optužbama — od silovanja do seksualnog zlostavljanja.

“Mislim da su Vajnstinove optužbe vrh ledenog brega u onome što ćemo videti i što će se otkriti u budućnosti — kao što smo upravo videli sa Džefrijem Epstajnom i njegovom užasnom mrežom koja je povezana sa toliko moćnih ljudi širom sveta”, rekla je za Gardijan Rozana Arket, koja tvrdi da ju je koosnivač Miramaksa seksualno napao početkom devedesetih.

Rozana Arket i Zelda Perkins su rekle da je Vajnstinov slučaj provocirao promene nabolje, ali da promene nisu toliko velike koliko su se nadale da će biti.

Posledice

Bil Kozbi (osuđen)

Harvi Vajnstin (čeka suđenje)

R. Keli (u pritvoru, čeka suđenje)

Džefri Epstajn (izvršio samoubistvo posle optužbi)

Optužbe

Kristijano Ronaldo

Majk Bibi

Volton Luk

Kevin Spejsi

Morgan Friman

Robert de Niro