“Od uriniranja slepog miša po istraživaču koji nije imao opremu, do političkih napada”: “Five eyes” o teorijama zavere i “virusu iz epruvete” koji to nije

0
Foto: Profimedia

“Five Eyes”, mreža obaveštajnih i bezbednosnih službi SAD, Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelenda, tvrdi da trenuntno nema dokaza da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije u Vuhanu, suprotno tvrdnjama zvaničnika Bele kuće da postoje dokazi koji ukazuju da je virus stvoren u vuhanskoj laboratoriji, prenosi Gardijan.

Postoji više teorija po kojima je novi virus ‘procureo’ iz Instituta za virusologiju u Vuhanu (VIV). Od nedavne izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea da “postoje značajni dokazi koji potvrđuju da je virus nastao u laboratoriju u Vuhanu”, do pokretanja pitanja o sigurnosnim procedurama na Institutu – podstaknuti pričama da zaposleni nisu uvek koristili zaštitnu opremu ili da je slepi miš u jednom slučaju urinirao na istraživača.

Međutim, iz “Five Eyes” smatraju da ništa ne ukazuje na to da bi eventualni propusti u laboratoriji mogli dovesti do pandemije koronavirusa, negirajući pojedine navode da je virus genetski modifikovan u Vuhanu.

Ova obaveštajna mreža je odregovala nakon optužbi da su informacije o poreklu koronavirusa predali australijskom listu Dejli telegraf – u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Merdoka – koji je objavio tekst u kom optužuje Kinu za prikrivanje informacija i kao glavnog krivca za pandemiju.

Iz mreže poručuju da Peking svakako nije u potpunosti transparentan u pogledu informacija kako se virus proširio Vuhanom, ali tvrde da tekst iz Dejli telegrafa nije zasnovan na njihovim obaveštajnim informacijama i da ne žele da učestvuju u međunarodnim optužbama koje svakodnevno prete eskaliranjem.

“Tekst u Dejli telegrafu je zasnovan na javno dostupnim informacijama koje najverovatnije potiču iz SAD. Moje mišljenje je da je to sredstvo vršenja pritiska na Kinu”, rekao je jedan australijski obaveštajac iz mreže “Five Eyes”.

Poslanik konzervartivaca u britanskom parlamentu i sekretar Kineske istraživačke grupe Nil O’Brajan smatra da jedino kineska vlada može doprineti prestanku špekulacija o poreklu koronavirusa.

“Da je njihova (kineska) vlada manje autoritarna i više transparentna bili bi spremniji na saradnju i na taj način bismo otklonili sve teorije zavere i možda ludačke ideje o načinu na koji je virus nastao i proširio se svetom”, rekao je O’Brajan.