Od subote počinje kontrola kovid propusnica: Od ponedeljka i novčano kažnjavanje…

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Kontrola kovid propusnica na teritoriji Republike Srbije počeće od subote (23. oktobra), a novčano kažnjavanje pravnih i fizičkih lica koji ne budu poštovali mere usvojene na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba započeće od ponedeljka (25. oktobra), odlučeno je, kako se navodi u saopštenju predsednice Vlace Srbije Ane Brnabić, na sastanku sa nadležnim službama.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

„Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana“, navodi se u saopštenju, a prenosi N1.

Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinom koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

„Podsećamo još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine“, navodi se u saopštenju Vlade.