Od Simpsonovih do Pistolsa: Pojavljivanja kraljice Elizabete u pop kulturi

0
EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Od singla Seks Pistolsa preko Simpsona i Endija Vorhola do hvaljene serije Krune, epizode ​​kraljice Elizabete u pop kulturi bile su česte i nezaboravne.

U nekim je ulogama prikazana sa puno ljubavi, druge su bile neprijateljski, ali neizbrisiv lik kraljice u umetnosti, muzici i filmu učvrstio je njen status jedne od najprepoznatljivijih ljudi na svetu.

„Bože čuvaj kraljicu“

Sa njenim očima i ustima prekrivenim kolažima reči, omot singla Seks Pistolsa iz 1977. „God Save The Queen“ je među kultnijim slikama pank pokreta, ali i Elizabete II.

Umetnik Džejmi Rid takođe je napravio verziju koja prikazuje kraljicu sa zihericom probušenom kroz usta i simbolima nacističke svastike preko očiju.

Sama pesma, u kojoj se kraljica naziva neljudskim bićem, a njen režim fašistom, izazvala je skandal. Bi-Bi-Si je zabranio njeno emitovanje.

Bilo je još pesama o kraljici. Nežna kompozicija Bitlsa iz 1969. godine “Her Majesti” je u suprotnosti sa “Elizabet My Dear” na debi albumu The Stone Roses iz 1989. na kojem su izjavili da neće stati dok ona ne izgubi tron.

“The Queen Is Dead” je naslovna pesma sa hit albuma Smitsa iz 1986. Pevač i tekstopisac Morisi protestovao je tada, a i godinama kasnije, protiv medijske fascinacije kraljevskom porodicom, koju je smatrao bezvrednom, piše Index.hr.

„Sama ideja o monarhiji i engleskoj kraljici se promoviše i čini korisnijom nego što zaista jeste“, rekao je Morisi za NME magazin.

„Sve to izgleda kao šala. Odvratna šala.“

Vorholova platna

Kraljicu su slikali i fotografisali brojni umetnici, uključujući Sesil Bitona, Lusijana Frojda i Eni Lajbovic, prikazujući je u punom kraljevskom sjaju, na poslu ili sa porodicom. Ali malo ko je zaokupio maštu javnosti poput tehnoboja Endija Vorhola, u okviru serije o kraljicama iz 1985.

Vorhol je koristio zvaničnu fotografiju koju je prilagodio nizom boja i stilova – proces koji se takođe koristio za čuveni prikaz Merilin Monro.

Vreme ekrana

Prepoznatljiva po svom naglasku i odeći jarkih boja, kraljica je često bila predstavljena u crtanim filmovima, televizijskim emisijama i filmovima. Nekoliko puta se njen lik pojavio u kultnoj američkoj seriji Simpsonovi, uključujući i epizodu u kojoj je glavni lik Homer udario u njenu zlatnu kočiju u Bakingemskoj palati.

Lik kraljice pojavio se u britanskoj satiričnoj lutkarskoj predstavi Pljuvajuća slika i u dečijem televizijskom hitu Pepa Prase, gde je skakala u lokvama blata. Njen lik se takođe pojavio u filmovima Malci, Austin Powers: Goldmember i Goli pištolj, među mnogim drugim. U nekima od njih glumila je Žanet Čarls, njen najpoznatiji britanski dvojnik.

Privatan život

Kraljica nije davala intervjue i nikada nije iznosila detalje o svojim najprivatnijim trenucima. Ali bilo je mnogo bioskopskih prikaza života koji je trebalo da vodi iza kapija palate. Oni su predstavljeni u filmovima, predstavama i televizijskim programima, što je sve pomoglo u oblikovanju percepcije javnosti o kraljevskoj porodici.

Prikazana je kao dete u Oskarom nagrađenom filmu Kraljev govor, posvećenom zalaganju njenog oca, kralja Đure VI. da se savlada mucanje. Helen Miren je igrala kraljicu u Kraljici, suočivši se sa gnevom javnosti nakon smrti bivše snahe princeze Dajane 1997.

Jedna od najuticajnijih je Netflikova visokobudžetna televizijska serija „Kruna“, koja detaljno opisuje priču o kraljici i njenom suprugu Filipu pre nego što je stupila na tron, zajedno sa porodičnim svađama, skandalima i političkim krizama.

Olimpijski skeč

Nakon godina korišćenja i zloupotrebe svog lika, kraljica se lično pojavila na ekranu 2012. godine u skeču za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Na slici je okružena svojim voljenim korgijima u Bakingemskoj palati dok besprekorno obučeni Džejms Bond Danijel Krejg dolazi po nju.

„Dobro veče, gospodine Bond“, rekla je ona pre nego što su se ukrcali u helikopter, preleteli London i potom padobranom sleteli na stadion, ali je taj deo bio izmišljen.

Ona je 2016. godine takođe bila na video snimku sa svojim unukom princom Harijem, u kojem se pojavio bivši američki predsednik Barak Obama, kako bi promovisala veteransko sportsko takmičenje Invictus Games.

Jedno od njenih poslednjih pojavljivanja bilo je sa popularnim animiranim dečijim televizijskim likom Paddington Bear na proslavi njenog platinastog jubileja u junu.

U kratkom video snimku razmenili su informacije o svojoj ljubavi prema sendvičima sa marmeladom i u ritmu Kvinove pesme Ve Vill Rock Iou, lupajući kašikama o šolje, otvorili zvezdani pop koncert.