Drejk i Kendrik Lamar, dvojica svetski poznatih repera, na početku svojih karijera (danas nezamislivo), sarađivali su jedan sa drugim.

Zajedno su radili na albumima, i tada je, piše Billboard, „među njima sve izgledalo ružičasto“. Kako je vreme prolazilo, prijateljska vatra se pretvorila u vulkansku erupciju, koja je izazvana Lamarovim pesmom „Like That“, objavljenom 22. marta ove godine.

Lamar se nije ustručavao teških reči, pokušavajući da pokaže kako je bolji od Drejka i Kola.

“Yeah, get up with me, f–k sneak dissing/’First Person Shooter,’ I hope they came with three switches, before spewing more venom towards the duo. 

Think I won’t drop the location? I still got PTSD/ Motherf–k the Big Three, n—a, it’s just big me.”

Iako „Drizzy“, u trenutku svog koncerta na Floridi, održanog 24. marta, još uvek nije uzeo olovku i papir, imao je nekoliko spremnih reči, koje je poručio Lamaru.

„Mnogi me pitaju kako se osećam. Pa reći ću vam kako se osećam. Moja glava je jeb*no uzdignuta, leđa prava, i sve sam uradio sa svojih deset prstiju, i na Floridi, i bilo gde. I znam da, bez obzira na sve to, niko na svetu ne može da se šali sa mnom!“

Sledi kratak pregled uspona i padova nekada „plodnog i takmičarskog odnosa“ Kendrika Lamara i Drejka.

Novembar 2011: Kendrik Lamar predstavljen na drejkovom albumu „Take Care“

Drejk je 2011. godine, od novajlije evoluirao u pravu superzvezdu, nadmašivši sva dotadašnja očekivanja. Svoj rejting je strmoglavo podigao nakon uspešno sprovedene kampanje „Thank me later“. Ipak, i posle tako velikog uspeha, ostala su otvorena pitanja, ali i spekulacije – da li bi reper mogao da dostigne sledeći nivo.

„Take Care“ je bio glasan odgovor svim kritikama. Na albumu je, osim Rijane, The Weeknda, Rika Rosa, Niki Minaž i ostalih velikih imena – gostovao i Kendrik Lamar.

Drejk je iskoristio njegov zamah dozvoljavajući mu da zablista u svom “Buried Alive Interlude”.

Februar 2012: Drejk poziva Kendrika Lamara da otvori Club Paradise Tour

Drejk je ponovo pružio ruku sve popularnijem reperu Lamaru, koji je posle nastupa „Buried Alive Interlude“ oduvao i pobrao sve pohvale i oduševljenje publike.

Lamar je, uz A$AP Rokija, otvorio Drejkovu turneju „Club Paradise“, i sam Drejk je komentarisao da njih dvojicu ne bi menjao ni za šta.

Oktobar 2012: Drejk i Kendrik Lamar se pojavljuju u pesmi A$AP Rokija „Fuckin’ Problems“ i otvaraju put za „Poetic Justice“

Nakon Drejkove velike „Club Paradise“ turneje, A$AP je okupio neke od svojih rep-drugova, u svojoj pesmi „F–kin’ Problems“. To je bio pokretač za ponovno ujedinjnje Kendrika i Drejka i za snimanje njihove zajedničke pesme. Kao i „Fuckin’ Problems“, njihov „Poetic Justice“ bio je komercijalni hit, koji je dostigao 26. mesto na Billboard Hot 100.

Nažalost, to je bila prekretnica posle koje je saradnja između Drejka i Lamara zaključena.

Avgust 2013: Kendrik Lamar proziva Drejka, u svojoj „rep igri“ – Big Šonovoj traci „Control“

Nakon što je Lamar učvrstio svoje ime, zahvaljujući gostovanjima na albumima velikih izdavača, njegovo samopouzdanje, ali i razmetljivost počinju da rastu.

„K. Dot“ je izgradio stav uspešnog repera i protresao čitavu scenu, dok je hrabro prozivao Džej Kola, Mek Milera, Drejka, Valea, A$AP Rokija i ostale repujući: „Imam ljubav za sve vas, ali mogu da vas ubijem“,

Drejk je odgovorio na Kendrikovu prozivku, već istog meseca, u intervjuu koji je krasio naslovnu stranu Bilborda, rekavši kroz smeh: „Nemam šta da kažem na tu temu. To jeste ambiciozno, ali sam siguran da ne može da me ‘ubije’ u repu“.

Oktobar 2013: Kendrik Lamar ne odustaje ni tokom Hip-Hop AWardsa

Kendrik ne prestaje sa prozivkama upućenim Drejku. Tako u jednom momentu, tokom Hip-Hop Awardsa 2013. godine repuje: „Ništa više nije isto otkako smo izbacili ‘Control’. Vraćam te u pidžamu dečko. Ha-ha šala na tvoj račun, baci pet… Otporan sam na metke, jer tvoji do mene nikada ne prodiru. Dečko bio si lažan“.

Decembar 2013: „LAmar nije loš dečko, ali mu ne dam priliku da me napada“

U intervju koji je dao magazinu VIBE, Drejk se osvrnuo na svoje napade na Kendrika Lamara na „The Langauge“ i objasnio:

„Imajte na umu, nikada nisam rekao da je loš momak, ili da mi se ne sviđa. Mislim da je on sam po sebi jeb*ni genije, ali sam ja bio ispravan. E sada, usledio je jedan korak, koji sam shvatio kao provokaciju, tako da neću da dozvolim da me iko spušta. Džordan je neko ko ne mora da se dokazuje, bez uvrede. Naravno da neću da dozvolim da se igraju sa mnom. Osećam se odlično“.

2015-2016: Suptilni udarci sa obe strane, ali ništa revolucionarno

Tokom ovih godina, Kendrik i Drejk su razmenili nekoliko prozivki, od kojih je više došlo od strane „K. Dota“. Ono što je poznatije – može se reći da je pošteno nanišanio Drizija u filmu „King Kunta“. Drejk je uzvratio pesmom „100“ grupe The Game i onda se nastavilo…

Oktobar 2023: Drejk i Džej Kol sarađuju na „First Person Shooter“

Drejk i Kol su ušli u istoriju kada su snimili svoju prvu zajedničku pesmu „Hot 100″. A onda, posle dugogodišnje pauze u saradnji snimaju „First Person Shooter“. Repujući, Džej Kol je prozvao obojicu, rekavši: „Mi velika trojica kao da smo osnovali ligu, ali trenutno se osećam kao Muhamed Ali.”

22. mart 2024.: Kendrik se više ne libi otvorenog napada – „Like That“

Kada je „dobio palicu“ u pesmi Future & Metro Boomina „Like That“, Kenrika niko nije mogao da zaustavi. Ispalio je čitavu seriju „hitaca“ i na Kola, i na Drejka, posebno na ovog poslednjeg.

25. mart 2024: Drejk odgovara na lamarove prozivke

Nekoliko dana nakon što je Lamar zapalio internet svojim zajedljivim stihom, Drejk nije propustio priliku da to prokomentariše na svojoj turneji na Floridi.

„Mnogi me pitaju kako se osećam. Pa reći ću vam kako se osećam. Moja glava je jeb*no uzdignuta, leđa prava, i sve sam uradio sa svojih deset prstiju, i na Floridi, i bilo gde. I znam da, bez obzira na sve to, niko na svetu ne može da se šali sa mnom!“

April 2024: Drake objavljuje „Push Up“ na servisima za striming

Nedelju dana nakon što je prvobitno procurela, a zatim premijerno prikazana na DJ Akademiks, Drejkova pesma, odnosno distrek Kendrika Lamara „Push Ups“ – zvanično je objavljena na servisima za striming.

Tu se ismeva Kendrikova visina, odnosno mali rast, a posebno veličina stopala i njegov ugovor sa Top Dawg Entertainmentom. No, nije Kenrik bio jedina meta, jer izgleda da Drejk cilja na Rika Rosa, The Weeknda, Metro Bumina, Futura i ostale na sceni.

24. april 2024: Drugi drejkov distrek upućen Lamaru „Taylor Made Freestyle“

Drejk je, može se slobodno reći, udvostručio svoje napade na Lamara, i to uz pomoć veštačke inteligencije. Na taj način je iskoristio vokale za Tupaka i Snup Doga, i svoje stihove repovao njihovim glasom.

Reperov potez nije prošao bez posledica, jer je Tupacs Estate, Tupakovo nasleđe, zapretilo tužbom ako pesma ne bude uklonjena sa svih naloga. Drejk je to i učinio kada je napetost došla do vrhunca.

30. april 2024: Kendrik uzvraća šestominutnim distrekom „Euphoria“

Tvit Kendrika Lamara bio je dovoljan da ponovo pokrene svađu. Lamar proziva Drejka da koristi reč N, dovodi u pitanje njegov smisao za modu i stil, njegove zasluge u hip-hop-u i još mnogo toga.

„Da, Kol i Obri znaju da sam sebičan

Kruna je teška

Molim se da su moji pravi prijatelji, ako ne, ja sam INV Melli“

3. maj 2024: Kendrik i naredni distrek „6:16 in LA“

Nisu prošla ni 72 sata od kako je objavljena „Euphoria“, Kendrik Lamar odlučuje da napravi novu „zasedu“ Drejku. To je njegov „Back to Back“ i drugi distrek „6:16 in LA“.

U rano jutro 3. maja, eksplodirala je lirska bomba Kendrika Lamara. Ovog puta, najdirektnije usmerena prema Drejku. U pesmi se tvrdi da je Drejk „prljava krtica“, da je „siledžija“, a on „mrzi nasilnike“, da je „užasna osoba“ i da svi iz „njegovog tima šapuću da slavu nije zaslužio“. Prozivke idu do tog nivoa da Lamar priča da Drejkovi najblići ljudi rade njeku iza leđa.

3. maj 2024: Drake objavljuje treći Distrek „Family Matters“

Drejkov odgovor je stigao na YouTube oko 14 sati nakon Lamar objavio svoj distrek. Drizzy nastavlja tamo gde je stao, sada sa pričom o Lamarovom navodnom raskidu sa verenicom Vitni Alford, za koju tvrdi da je puna neverstava.

4. maj 2024.: Kendrick odgovara trećim distrekom „Meet the Grahams“

Izgleda da je Drejkov distrek ovog puta jako pogodio Lamara. Samo nekoliko minuta po objavljivanju, stiže i Lamarov „Meet the Grahams“.

Stihovi se opet tiču porodičnih stvari. Lamar optužuje Drejka da je užasan otac i da krije još jedno dete osim Adonisa.

„Lagao si o svom sinu, lagao si o svojoj ćerki, ha, lagao si o drugoj deci koja te čekaju i nadaju se da ćeš doći“, repuje Lamar, tvrdeći da Drejk ima ćerku.

Kendrik nastavlja da upozorava Drejka. Tvrdi kako reper ima probleme sa alkoholom, kockanjem i tvrdi da u njegovom timu ima pedofila. Nema sumnje da je ovo najoštriji distrek posle one dve – „6:16 in LA“ i „Euphoria“ – koje su se, ispostavile kao istorijska prekretnica.

4. maj 2024: Kendrikov četvrti distrek – „Not Like Us“

Manje od 24 sata nakon što je objavio „Meet the Grahams“, Kendrik Lamar je ponovo udara na Drejka oštrim stihovima „Not Like Us“. Ovog puta, Drejk je povezan sa simbolima seksualnog nasilja.

„Reci, Drejk, čujem da ti se sviđaju mladi

Bolje ti je da nikad ne ideš u blok jedan

Samo se pobrini da sakriješ svoju malu sestru od njega“

5. maj 2024: Drejk se osvrnuo na optužbe za „The Heart Pt. 6“

Nakon žestokih optužbi na Drejkov račun, koje je Lamar prosuo u „Meet the Grahams“ i „Not Like Us“ – Drizzy objavljuje svoj demant: „The Heart Pt. 6“, gde pobija sve navedeno.

Drejk je demantovao navode da ima ćerku. Osim što je naveo da su sve to laži, za koje su njegovi protivnici jako zainteresovani, reper se tu nije zaustavio. I on je pomenuo Lamarovu devojku Vitni, i to u neprijatnom kontekstu. Stihovima je sugerisao da ona možda ima bebu sa reperovim poslovnim partnerom Dejvom Frijem.

„Zašto Vitni ne poriče sve optužbe?

Zašto je non-stop uz Dejva Frija, a ne gospodina moralnog?

Nisi video decu šest meseci“

Drejkov odgovor, objavljen sa nefiltriranom iskrenošću, ostavio je mnoge obožavaoce podeljene. Neki su ga videli kao hrabar potez, dok su drugi smatrali ovo neumesnim.

13. maj 2024: Kendrikova pesma „Not Like Us“ na vrhu liste „Billboard Hot 100“

Lamarov smeli distrek zapalio je internet i sve top-liste. Pesma „Not Like Us“ debitovala je na 1. mestu „Hot 100“. Pobeda na listi obezbedila je Lamaru četvrto mesto listi na Hot 100, što je njegovo prvo solo ostvarenje od „HUMBLE“ iz 2017.

Zajedno sa „Not Like Us“, na vrhu top-lista je i „Euphoria“. Pesma je dostigla vrhunac na 3. mestu tokom svoje druge nedelje na listi za sve žanrove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.