“Od ribara je Paja Vuisić mnogo toga naučio. I kako se lovi i kako se krade…” – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0
Foto privatna arhiva

Odmah posle rata bio sam nosač balvana na kupatilu, čiji je direktor bio čovek koji je sebe zvao “otac slovenstva”, pisao panslavističke pesme, i završio u ludnici. E, njemu sam nosio balvane za renoviranje opštinskog kupatila! Maltretirao me je do balčaka. A da bi od mene napravio čoveka, tovario mi je po dva balvana. Pošto sam se svideo tom direktoru kao veoma jak i neumirući čovek, avanzovao sam u spasioca davljenika. Nažalost, doživeo sam krah. Tog leta se niko nije davio, svega jedan ili dvojica, tako da sam postao nerentabilan, i moje je radno mesto ukinuto. Iduće godine su počeli da se dave, i taj direktor je zaposlio šestoricu spasilaca, ali ne i mene jer mu ne donosim posao – niko se ne davi.

Naslovna strana poklon knjige

Pošto od tog posla nije bilo neke naročite vajde, sa drugom Nikolom Ćorom koji je izgubio oko, šestog aprila, od nemačke bombe, krenuo je da kuje plan za preživljavanje.

Ukrali bi sajlu sa jednog kraja Ade i odneli je nekoliko stotina metara dalje i prodali, onda su tu istu sajlu šetali i preprodavali po nekoliko puta.

Danonoćno su bili sa najstarijim ribarima i od njih su mnogo toga naučili: i kako se lovi i kako se krade.

Jednom su njihovi stari prijatelji postavili mreže, a oni su se prikrali i pokrali bogat ulov bele ribe.

Sutradan su napravili raskošnu večeru i pozvali ih na gozbu. Svi su uživali. Neko u neznanju, neko u slatkoj prevari.

*Odlomak iz hit knjige koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik

***

Nedeljnik u rođendanskom broju donosi čak dva poklona – Knjiga iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Njujork tajms na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 8. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Paji Vuisiću, a potom u narednim brojevima ćete moći da čitate nepoznate priče iz života Dragana Nikolića, Bate Stojkovića, Zorana Radmilovića.